Trasselhäst

Igår vaknade Mullehästen lyckligtvis på rätt sida. Det var tur, för han fick inte gå ut. Istället fick han frukost inne medan matte körde fram åklådan. Utflykt! Till dressyrfröken!

Först fick han bada. Igen. Eftersom vädret tillåter blev det kompletteringsbad med hårtvätt. Man får faktiskt inte ha gul man när det är tvåsiffriga plusgrader och man ska åka på utflykt. Har ju ett rykte att tänka på, liksom. Inte för att det är så mycket röj hos fröken en fredag förmiddag, men ändå. Märkligt nog var inte Mullehästen ett dugg gladare idag än igår när det vankades såpa. Men fin blev han, och åkoutfiten fick han på sig, och sen åkte vi.

image

Träningspasset hos fröken gick bra. Först fick vi göra en övning som fröken kallade “att tråka honom genomsläpplig”, vilket i praktiken innebar att Mullehästen fick skritta långsamt i en cirkel tills han hade så tråkigt att han blev lydig i ren desperation. Det hade effekt ganska omgående. Sen gjorde vi samma sak i trav och blandade med lite öppnor (som nu alla bloggläsare vet EXAKT vad det är!). Sen övade vi på ryggningar och listade ut varför Mullehästen envisas med att tränga till vänster när han går baklänges (pilotfel).
Dagens citat från fröken: “Sluta rida som att du öppnar ett skafferi, rid lite mer som om du var med i Let’s Dance. Tänk dig att du dansar med Glenn Hysén, du FÅR inte låta hans…egenheter påverka dig, du måste vara som den skitsnygga proffsdansaren! Andas genom vänsterarmen!”

Avslutningsvis fick vi öva på galoppombyten. På själva bytena fick vi toppbetyg av fröken, däremot fick matte urdåligt på vägvalet, framför allt efter bytet. Så nu ska vi hem och öva på att inte svänga, det blev vår läxa den här gången.

När vi åkte hem igen hamnade vi i bilkö som sniglade fram. Mullehästen hade ett himla hallå för sig bak i åklådan, så matte blev riktigt trött på honom bitvis. Men när vi kom hem blev det tydligt varför. Mullehästen, som är lite som han är, har bestämda idéer att om något kan göras så bör det göras. Av ren princip liksom, det behövs inte mer anledning än så. Nu har han kommit på att han kan flytta mattan inne i släpet (gud vet hur han kom på det). Den här dagen hade han antagligen fått tråkigt i den långsamma bilkön, testat att ta det ett steg längre och flyttat mattan så långt att den hade vikts fast under mellanväggen, så att han hamnade rakt på blanka trägolvet som naturligtvis blir snorhalt när man har järnskor. Han hade väl seriefigurssprungit på golvet för att hålla sig på fötter. Naturligtvis var han panikslagen och genomsvettig när vi kom fram, och hoppade baklänges ut ur lådan så fort han kunde, mycket lättad över att få fast mark under fötterna. Matte var mest lättad över att vi tog ur broddarna förra veckan.

Nu ska vi hitta något bra sätt att förankra mattan i golvet när Mullehästen åker (pust), men som ändå är lätt att få upp så att vi kan vädra golvet. Det lär innebära att vi måste borra hål någonstans, känner vi. Oavsett så lär det inte bli roligt att försöka lasta nästa gång…

image


Comments

Trasselhäst — 12 Comments

  1. Gör såna där hakar som vissa bilmattor här, så att man liksom hakar i mattan och sen lägger ut den! Då kommer det säkert ta minst en vecka innan han kommer på hur han ska göra för att få loss mattan igen 😀

  2. Det finns snygga alu-lister i bygghandeln med en skarp kant på undersidan,skruva fast längs sidorna. Annars kan du hellimma, kontaktlim på spray är smidigt.

    • En L formad list som är skruvad i väggen precis över gummimattan (så man kan ta ut den dvs), och en remsa med gummimatta fastlimmad/skruvad ovanpå listen och 3 cm utanför/bredare än listen(så mullehästen kan tramsa runt utan att mattan glider). Borde fungera :).

  3. Jag visste det, det var något med att svänga o inte svänga i den där manegen i fredags. Hade hopplektion på kvällen o vi svängde alldeles för mycket, eller lite, en perspektivfråga! :p

  4. Hej mulle och matte! Jag har renoverat några släp i mina dar, och tycker det ser ut som att det kan vara två tänkbara problem här. Det ena är att mattan är för lätt, och därför flyttar sig. I båda mina släp jag har haft har det varit en matta som varit så tung att INGET kunde rubba den. Tro mig. (Jag kan mot en EXTREM ansträngning lyfta den och lägga in ett vedträ vid varje långsida då och då så golvet får luftas). Så för lätt matta kan vara det ena. Det andra är att golvet i släpet förmodligen är utbytt, jag tycker det ser lite glansigt ut på bilden. Det är ju bra med nytt golv! Men – hästsläpsgolv ska ha en räfflad sida uppåt så mattan inte ska kunna röra på sig en millimeter! Så – nu till lösningen: Du får skruva fast mattan i golvet på några ställen längs med sidorna och framtill i släpet. Då kommer det ligga still, men du får skruva loss skruvarna när du vill lufta golvet. (Det andra alternativet är att lägga in nytt golv som har en räfflad yta, eller ev. vända på det du har, de kan ha lagt in det upp och ner. Men det låter mycket jobbigare än att skruva fast det tycker jag). Lycka till!! Och skruva fast mattan för guds skull, det är livsfarligt att köra med lös matta. Inte bara för mullekrafsande och allmänt hittepå, utan för om du måste tvärbromsa eller nåt annat otäckt. Då vill man verkligen inte att hästen ska halka omkring som i såpa därinne! /Ida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *