Lite stukad

Mullehästen var inte ett dugg bättre varken igår kväll eller i morse (när matte körde upp honom klockan sju och släpade ner honom i ridhuset för att gå i snöre så matte kunde se lite på håll. Han var inte imponerad). Så när klinikens telefontid började hängde vi på det virtuella telefonlåset.

Några timmar senare var vi på kliniken, Mullehästen hade med sig matte och mattefar som moraliskt stöd. Men han skötte det mesta på egen hand, även om han var lite för halt för att anmäla sig själv i receptionen idag.

Varför han var halt var dock inledningsvis lite svårt att svara på. Inget var ju uppenbarligen tokigt, så efter allmän genomgång, böjning och klämning fick vi köra uteslutningsmetoden. Nerifrån och upp. Först kolla efter hovböld. Det var det inte (men det trodde vi inte heller, vi hade ju hovis ute i lördags som kollade samma sak). Sen bedöva bort hoven. Ingen skillnad. Sen bedöva bort hela benet. Ingen skillnad. Med uteslutningsmetoden var det då bara baken kvar. Efter rörelsekontroll med sträck, böj, vrid och vänd i alla riktningar konstaterade veterinären att inget av hårdvaran (skelett, leder och sånt) var trasigt, utan att det sannolikt var en mjukdelsskada. Muskelsträckning, muskelbristning eller så. Och den verkar sitta längst upp på insida lår, ljumsken eller någonstans inuti de stora muskelgrupperna därbak. Mullehästen har alltså stukat arslet. Igen. Skickligt.

Nu går det väl inte riktigt att diagnostisera det till 100%, men med sannolikhetsaspekten tagen i beaktning så är det fullt logiskt. Mullehästen ska nu vila så han inte gör skadan värre. Veterinären tyckte att han skulle stå på box i fjorton dagar, men efter att matte förklarat vad det skulle innebära i form av följdskador på hästen, stallet och matten så reviderades konvalescensordinationen till att Mullehästen får gå i hagen om han håller sig i skinnet och inte drabbas av för mycket yahoos. Han får dessutom absolut inte fläka sig, så det är väl dags att säkerhetsbrodda snart. Sen har vi återbesök om två veckor om vi behöver, men förhoppningsvis hjälper det med vila och nomnom-medicin.

Han är i alla fall inte ensam om den här sortens skada.

image


Comments

Lite stukad — 1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *