Frysbränna överben

Igår var Mullehästen hos veterinären för att frysa sitt överben. Detta för att han har bonkat i det så många gånger att skelettet är irriterat och överbenet växer. Genom att frysa det kan man få processen att stanna av och överbenet slutar växa. Det kan till och med minska lite.

Först fick Mullehästen happy happy så han skulle stå still. Han fick en ganska liten dos, men den sa fullkomligt kablonk så han var tvungen att stå med ett ben i varje hörn för att inte välta. Sen kom klippmaskinen fram (fnork). Det visade sig att Mullehästen har smällt på sig så många gånger att han hade en massa gamla sårskorpor under pälsen – trots att benet varit i paket hela senaste veckan. Så det blev en lite blodig historia när klippmaskinen gick över och drog av skorpor. Mullehästen var inte nöjd.

Sen var det frysdags. Till detta används flytande kväve. Matte har letat sig blå på google hur det skulle påverka Mullehästen, men sanningen var att det inte påverkade honom mycket alls (det var väl därför google inte sa nåt). Eftersom han stod artigt med ett ben i varje hörn var det lätt för veterinären att komma åt med frysgrejen. Den såg lite ut som en golfklubba med en flat spets, ca en centimeter i diameter, som trycktes mot olika punkter på och runt överbenet. Fyrtiofem sekunder i taget, sen ner i kvävet för kylning, därefter fyrtiofem sekunder på nästa punkt.

Blodigheten har inget med frysandet att göra, det kom av sparksåren. Mullehästen var väldigt duktig och stod still när det kom frys på benet. Därmot var han inte helt nöjd med ljudet och röken som kom när veterinären doppade ner klubban i det flytande kvävet. Men det var inte så mycket han kunde göra åt saken i sitt kablonkdrogade tillstånd, han kunde mest se arg ut.

“Jag hatar er alla!”

Sen fick han benet i paket, och fick gå in i en box och sova ruset av sig. Då höll han på att välta, så vi fick stötta upp honom lite och ställa ut ett ben i varje hörn igen. Efter en stund fick han gå ut i friska luften och kvickna till lite mer. Det är ett svettigt göra, sånt här.

Nu får Mullehästen ha benet i paket tills såren har läkt. Vanligtvis behövs ingen sårvård. Hade han varit någon annan färg hade man sett precis var frysbränningen tog, eftersom han kommer att få vita hår där. Men man kan anta att just de vita håren försvinner i mängden, så det är så att säga inte ett problem i det här fallet.

Han får gå i hage som vanligt och kan fortsätta gå ute och sortera raggsockor på nätterna. Ridmässigt ska han skrittas i 3-4 veckor (oh yay..), så vi har sagt resten av juni. Det blir tre och en halv vecka, det kändes diplomatiskt.

Han får absolut inte sparka sig på benet igen, så nu blir det benskydd i hagen. Och som ni minns från förra veckan så vill inte Mullehästen ha benskydd i hagen. Men i krig och kärlek är allt tillåtet, så matte tog till det tunga artilleriet och tejpade fast benskyddet (på högerbenet, vänsterbenet är ju i paket) med silvertejp.

Idag hade Mullehästen kvar benskyddet på sig, men hade petat bort all silvertejpen. Så nu är matte lite osäker på vem som vann den här omgången egentligen.


Comments

Frysbränna överben — 6 Comments

    • Tvärt om, de får absolut inte vara hårda, då skaver de på överbenet. De han har nu är som små mjuka trasor med kardborrefäste. De ska av ändå, misstänker att det är en principsak.

  1. Några lager silvertejp till + ngn blandning av antibit, ättika och tabasco borde ge skydden någon timme extra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *