Bot mot buckliga ben

Igår var Mullehästen hos veterinären med sitt buckliga framben.

Det var första gången han fick åka i sin nya låda. Matte var lite orolig att det skulle innebära strejk, men Mullehästen gillade den genast och behövde bara fnorka två gånger innan han klampade in med den svartvita bockponnyns matte som vi hade med som mentalt stöd. Eftersom den nya har tittutfönster så är den mycket ljusare inuti, det verkade populärt.

Sen åkte vi till kliniken. Det tyckte Mullehästen var skojigt. Det är ju alltid liiite nervöst, men oftast är de snälla där, tycker han. Fast idag inleddes det med att veterinären kallade honom för tjock. Han blev så purken att han travade som en sengångare när han skulle visa upp sig. Oklart om han var mest purken över att bli kallad tjock eller över att matte haft rätt när matte kallat honom tjock. Veterinären rekommenderade att vi inte skulle väga honom, i en anda av “det man inte vet mår man inte dåligt av”.  Samt eventuellt med minnet av senast när Mulle skulle vägas och det krävdes tre vuxna karlar och oanständiga mängder lugnande för att få honom att sätta en fot på vågen. Men men. Han är mest rund på mitten, så det är inte den farliga sortens tjock. Han ser bara lite ut som en seriefigur. Han var i alla fall inte halt.

Sen fick han gå in på röntgen, vilket ju var det vi var där för egentligen. Han är rätt van vid att vara därinne och behöver inte happy happy för att stå still (senast fick han visserligen happy happy, men det var för att han försökte tugga på röntgenkameran och sånt har matte inte råd med). Dock hade vi inte räknat med att det var en NY kamera (fnork!) där plåten hade SLADD (FNORK!). Saker med sladd är som vi vet eventuellt klippmaskiner, så det tog lite övertygande av Mullehäst innan vi fick till det. Men sen fastnade han fint på bild.

Griffelbenet var alldeles helt! Ingen fraktur! Däremot har han smällt i det rejält igen (klantarselgenen igen, det är inget man kan rå för och så vidare) så det har blivit en irritation i skelettet som gör att överbenet växer. För att få stopp på det används frysning med flytande kväve. Så Mullehästen ska tillbaka nästa fredag och bli fryst. Det är antagligen precis lika otrevligt som det låter (någon som vet? Matte har ingen som helst koll på hur det här går till och google är ingen vidare hjälp den här gången och i ett anfall av “herregudvadsaduattduskullegöramedminhäst?” så glömde matte att fråga om detaljerna).

Fram till besöket och även efteråt så är det viktigt att Mullehästen inte slår i sitt överben igen. Han är nu dömd till att ha benskydd i hagen. Han tänker inte ha benskydd i hagen.

Vi ser en potentiell konflikt här, det gör vi.


Comments

Bot mot buckliga ben — 3 Comments

 1. Hej

  Vi anvander “freeze firing” relativt ofta i liknade skador har i USA. Det ar inte lika dramatiskt och laskigt som det later… Hittade det har pa natet, hoppas att det kanske lugnar matte nagot :

  Cryotherapy
  Cryotherapy, also known as “freeze firing” uses liquid nitrogen to pinpoint and freeze superficial to deeper soft tissue or bony structures without causing damage to surrounding healthy tissue. It can be employed for analgesia and strengthening of certain structures or it can be used for destroying and removing unwanted masses such as skin tumors. This procedure can be used to destroy the “seed” which causes reoccuring sarcoids. Cryotherapy has also been used to treat “popped splints”, curbs, and torn/damaged suspensories. The specialized cryotherapy gun allows us to target certain tissues achieving desired results with minimal to no damage to healthier surrounding tissues. One permanent side effect of using cryotherapy is that the hair usually turns white after being subjected to the extreme cold.

  Prova att googla cryotherapy for att hitta mer information…

  – Lotta

 2. Jag har faktiskt gjort det själv, eller alltså fått det gjort på mig. Används på människor för att ta bort t.ex. cellförändringar “där nere”. Har alltså first hand experience av hur det känns 😉 Är inte så farligt alls, men lite obehagligt. Fast om mullehästen får lite happy happy först så kommer det nog gå superbra.

 3. Jag har fryst vårtor med flytande kväve, flera på fingrarna och en på låret. Själva frysningen var inte så farlig men skönt var det ju inte. Däremot fick jag mycket blåsor av det, huden trillade av och tog tid på sig att läka..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *