Utflykt

När Mullehästen kom in från hagen på förmiddagen stod både hans och raggsockornas åklådor öppna på gårdsplan. Utflykt!

De senaste två åren har Mullehästen knappt åkt i sin låda. De enda gångerna han har åkt har varit när han flyttat eller behövt åka till sjukhuset. Men nu är han ganska säker på att han bor där han bor, och han känner sig förträfflig (även om matte har varit lite mjäkig senaste tiden). Så han har bestämt att han ska göra något roligt snart. Häromdagen försökte han smita in i en transport nere vid ridhuset och dagen efter försökte han klampa rakt in i sockornas transport med matte på ryggen (hallå där!).

Men nu stod hans alldeles egen låda öppen och bara väntade på honom. Han blev genast nervös, trampade runt och vände sig om flera gånger för att kontrollera att den stod kvar. Tänk om det inte var sant, tänk om det var ett dåligt aprilskämt? Matte fick ett göra med att trassla på honom benskydd, pyjamas och svansskydd utan att bli nermejad. När sockorna sen fick gå på först på sin låda och Mullehästen fick stå bredvid och vänta på sin tur blev han så till sig att matte bryskt fick styra in hans huvud i väggen. Men det var ju VIKTIGT att vara beredd!

Eventuella farhågor om att Mullehästen inte skulle vilja gå på transporten efter förra årets tråkigheter kunde vi snabbt avfärda när Mullehästen glatt travade på transporten med matte halvt hängande bakom. Utflykt!

Sen åkte vi. Jetelänge, tyckte Mullehästen, som tio minuter efter vi åkt fick ett anfall av svårt sprattel i lådan. Sen sprattlade han resten av vägen. Bilen var inte imponerad.

När vi kom fram fick han vänta i lådan. Vart hade vi åkt egentligen? Men så plötsligt hörde han fröken! Vi var hemma hos fröken! Han skulle få vara dressyrhest! Men vi var lite tidiga och sockorna skulle rida först, så Mullehästen fick vänta. Det var så tråkigt att när sockorna fick gå ur sin transport hoppade han runt så mycket i sin att matte raskt bestämde att det var läge att han fick gå ut och se sig omkring lite.

Det tog fem minuter innan han slutade luta sig mot bommen tillräckligt lång stund så att matte hann lirka loss den, sen skuttade han ut ur transporten med ett brak som lät hela vägen till norra Danmark. Med mer tur än skicklighet lyckades vi trassla på sadel och träns, och sen gav vi oss ut på skrittur för att få något annat att tänka på. Det blev väldigt fnorkigt, men glatt.

När vi kom tillbaka var raggsockorna nästan klara, och när det väl blev vår tur var Mullehästen så stenhårt inställd på att han skulle visa att han alltid borde få åka på utflykt att det knappt gjorde något att mattes ebola gjorde att matte hade fullt upp med att sitta kvar och inte ramla av i en matt hög. Han dansade runt från första steget och gick som en miljon. Matte kunde riktigt lyxåka och bara fokusera på insatser där det verkligen behövdes, istället för att bråka om allt hela tiden. Det gick så bra att vi fick träna på häftiga grejer!

Vi fick öva passage!

Mullehästen tyckte att det var svårt! Det var så längesen vi höll på och petade med såna här grejer att vi knappt kom ihåg vad vi höll på med, men något steg här och var fick vi minsann till!

Sen fick vi öva på att samla galoppen utan att korta sprången, det vill säga galoppera skitlångsamt med långa språng.

Galoppombyte!

Fin hest.

Vi fick dessutom öva spansk skritt. Men de bilderna kommer vid senare tillfälle på grund av distributionstekniska utmaningar.

Hela tiden var Mullehästen mjuk och noga, och de enda begränsningarna var att matte höll på att svimma titt som tätt.
Vi fick massa läxor att öva på. Vi ska träna på att rida långsamt utan att tappa takt eller form. Och så ska vi öva på att galoppera rakt efter byten, Mullehästen tenderar att bli så glad när han får byta att han välter in i den nya galoppen och ramlar iväg. Då blir det svårt att springa snyggt. Sen ska vi putsa lite på skänkelvikningar och skrittpiruetter, och om vi lyckas tjata tillräckligt på raggsockans matte så ska vi öva spansk skritt (vi behöver assistans för det).

Och vi har bokat in fler utflykter framöver. Mullehästen längtar redan!

[Foto: Raggsockans husse]


Comments

Utflykt — 6 Comments

  1. En annan farbror vid namn Pr***s (dock mer lik Karlsson på taket en Mulle “en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år” 😉 ) har också liknade idéer när utflykter och upptåg på gång. Som när matte putsar extra lindar alla tassar och/eller det är liv på anläggningen eller massa med transporter. Spännande, jättekul! Han går som en giraff första delen av passet andra dagar i jämförelse med de dagar då det är något kul på gång (träning/tävling). Ibland tar matte till och rider honom med lindor i ridhuset medan andra tränar. Hahahah, då går han fint också. Lurad!

  2. Ååååh! Längtar till Hagen nu ju! Säg till nästa gång ni ska dit så åker jag gärna med 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *