Häftiga grejer

Det började intressant. När Mullehästen kom in från hagen var han så laddad att han bokstavligt talat hoppade runt i stallgången. Och krafsade. Och sprattlade. Och halkade. Och så vidare. Matte hade ett heltidsgöra med att borsta bort yttersta lerlagret och tvätta av lersvansen, och då hjälpte ändå raggsockans matte till att distrahera det vita åbäket under tiden. Sen fick han gå in i sin lägenhet och fika lite, fortfarande sprattlandes.

När matte genom guds försorg lyckats baxa på sadeln och rätt benskydd på rätt ben (återigen med hjälp av raggsockans matte) så studsade Mullehästen ystert ner mot ridhuset, med en matte på släp som stillsamt konstaterade att detta kommer antingen bli ett fantastiskt ridpass eller så kommer det gå helt åt helvete.

Men uppvärmningen gick bra. Riktigt bra faktiskt. Vi tjuvtränade på våra läxor och mjukade upp oss, så när fröken dök upp så var det sån snärt i Mullehästen att matte knappt satt kvar. Samtidigt så har han kommit till en fas där matte inte behöver rida sig till syrebrist hela tiden, utan har möjlighet att slappna av mer och bara rida sig genomsvettig. Det gör att matte blir mjukare, Mullehästen blir mjukare, vi blir mer elastiska och plötsligt är vi redo att börja med alla möjliga häftiga grejer. Som förvänd galopp på volt:

Eller förvänd sluta på volt:

Vi kunde samla traven:

Och sen länga den till arbetstrav:

Sen mellantrav med lägre form:

Lite skänkelvikning längs spåret på det:

Och såklart övergångar mellan samlad skritt och samlad galopp, på tolvmetervolt:

Vi råkade göra det på en femmetersvolt istället. Det blev liksom lite överambitiöst. Och skitjobbigt.

Dessutom fick vi börja öva byten igen. Det gick riktigt bra, utom när Mullehästen blev alldeles för lycklig och skuttade iväg och bytte utan matte. Det är aldrig bra när vi är i olika galopper. Vi får öva på att byta samtidigt.

Efteråt var Mullehästen trött.

Och svettig. Så svettig att han först försökte rulla i ridhuset och sen försökte rulla sig i lägenheten innan matte fått av sadeln (det höll på att bli dyrt..).

Läxa till nästa gång blir lite byten, förvänd galopp på böjda spår och förvända slutor i skritt och trav. Dock vet vi inte när nästa gång blir, det kräver nog att vi åker hem till fröken eller så. Men vi hoppas att det blir snart!

[foto: Raggsockans Husse, a.k.a. Mullebloggens hovfotograf (man får välja hur man vill läsa “hov” beroende på om man är rojalist eller bara gillar hästfötter)]


Comments

Häftiga grejer — 2 Comments

  1. Heja heja, äntligen en frisk Mullehäst, det kan ni båda behöva njuta av! Jag känner igen ridhuset 😉 så med tur stöter jag alltså på Mullehästen live där 🙂

  2. Det syns att Mullehästen har jobbat på sista bilden. STORA näsborrar och pannluggen åt alla håll och kanter! Duktig hest:-)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *