Svar, del 3

Fråga till matte:
Kommer tölt att bli en uppmuntrad gångart hos Mullehästen nu när han bor i Raggsockeland?

Mulle: Hihihihi…
Matte: NEJ.
Mulle: Jooooo…
Matte: Nej. Du ska inte tölta.
Mulle: Jooooo… lite?
Matte: Du ska INTE tölta.
Mulle: Det bestämmer väl inte du?
Matte: Jo, det gör jag faktiskt.
Mulle: Ha. Kan du ju få tro.
Matte: Passa dig…
Mulle: Hihihi!
Matte: Suck. Nåväl, tölt är bättre än det där andra sprattlet du och raggsockan har börjat med. Det är ju inte ens nån gångart.
Mulle: Är det väl VISST det!
Matte: Ingen gångart known to man, då.
Mulle: Det spelar väl ingen roll?
Matte: Kan du inte bara trava som folk?
Mulle: Näpp!
Matte: Nänä…

Fråga till Mulle:
Töltar du mer i Raggsockeland oavsett vad Matte säger?

Mulle: Japp!
Matte: Suck..

Fråga till Mulle och matte:
På hur många ställen har Mullehästen bott sedan han kom till Matte? Bor han i Göteborgstrakten nu eller? Det var så många flyttar under året så det känns som att jag vimsat bort er. Kommer Mullehästen att bo kvar hos Raggsockorna nu eller är det bara en tillfällig lägenhet?

Mulle: Va? Måste jag flytta igen? JAG VILL INTE FLYTTA IGEN!!
Matte: Seså, lugna ner dig. Du behöver inte flytta.
Mulle: Phew.
Matte: Har raggsockorna och deras familj stått ut med oss i ett helt halvår ska de nog stå ut med oss ett tag till.
Mulle: Bra.
Matte: Mulles nuvarande lägenhet är ett förstahandskontrakt, så där får han bo tills vidare. Så det blir förhoppningsvis ingen mer flyttcirkus på ett tag!
Mulle: Tur at jag är så exemplarisk!
Matte: Ehm.
Mulle: Vadårå?
Matte: Inget. Dina tidigare boenden då… först stod vi på stora stallet i nästan fem år. Sen bodde du på Hilton i nästan två år. Sen lyckades du avverka typ fyra flyttar på tre månader innan du hamnade hos raggsockorna.
Mulle: Ja, och då hade jag redan varit här en vända innan!
Matte: Precis. Det är därför vi kan hävda att de visste precis vad de gav sig in på när de erbjöd dig fast boende.
Mulle: Vadå, vad menar du med det?
Matte: Inget.
Mulle: Just det.
Matte: Men de kanske inte hade räknat med flocken med spökbävrar…
Mulle: Plöh.

Fråga till matte:
Jag som knappt har suttit på en häst i hela mitt liv vill fråga Matte: Vilket är jobbigast för matte, trav eller galopp? Välter Mulle verkligen när han galopperar i ridhuset? Hur vet matte vad Mullehästen gör med benen (sprattlar etc), det kan man väl inte se ovanifrån?

Jag är inte så dum som jag låter (bara okunnig), för jag fattar att man känner det på nåt sätt, och det är säkert jättesvårt att förklara, men jag skulle vilja veta lite mer om hur det känns egentligen. Hur man känner när det är rätt eller fel. Fast det är väl ungefär som att försöka få en uppfattning om hur det är att cykla genom att läsa en cykelteoribok kan jag tro.

Mulle: Min matte är synsk! Hon vet alltid vad jag ska göra innan jag gör det, det är skitirriterande!
Matte: Nåja, du är ganska uppenbar när du planerar saker.
Mulle: Är jag ju inte!!
Matte: Du fnittrar ett halvt varv innan du ska hitta på rackartyg.
Mulle: Nähä!
Matte: Om vi ska vara lite seriösa och svara på frågan kanske?
Mulle: Jag är alltid seriös!
Matte: …okej. Men som svar på frågorna ovan; Det beror lite på hur man ser det. Trav studsar mer och är lite jobbigare att sitta i på det sättet, men samtidigt är det lättare att hålla ordning på Mullehästen i trav. Galopp är bekvämare, men rent sprattelmässigt finns det mer utrymme för… utsvävningar, så att säga. Så det är lite mer företag att hålla ordning på alla Mullebenen i galopp. Och det händer att han välter in i väggen, men oftast när vi säger välter menar vi att Mullehästen tappar balansen och måste slänga ut ett ben i “fel” riktning för att kompensera upp. Och då kan han inte hålla galopptakt utan tappar sig och springer runt med benen i en väldig oreda istället. Det är förskräckligt obekvämt. Och det där med sprattel, det känner man. Det är inte ett dugg svårt att känna vilket ben som gör vad när man har några sadeltimmar, speciellt inte när man har åkt runt på samma fyra sprattliga ben i sju och ett halvt år.
Mulle: Jag sprattlar inte!
Matte: Kan du då vara snäll och förklara vad det är du gör, så vi kan få rätsida på det en gång för alla?
Mulle: Jag… frilansar lite bara.
Matte: Mhm.
Mulle: Det är visst en gångart!!
Matte: Javisst. Naturligtvis. En samlad och organiserad sådan.
Mulle: Det sa jag aldrig!


Comments

Svar, del 3 — 3 Comments

  1. Det där med att hålla ordning på benen är inte så lätt. På min lektin i måndags lyckades hästen snubbla över sig själv. I galopp.

    Jag ser det som en nyttig övning i att övervinna min rädsla för att ramla av…

  2. Ja det där med trassliga ben känner man till. Jag och min bruna skulle öva förvända skolor längs spåret och det var tur att vi började där så han hade en vägg att luta sig emot. Vi höll på att välta ändå, kan jag säga… ^^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *