Ett hästben

Så ja, det var alltså höger fram den här gången. But you should have seen the other guy. Han hade faktiskt tappat en sko! Det verkar som att Mulle och den bruna raggsockan har kommit på atttar de inte alls har bestämt vem som bestämmer. Eller så har de bara roligt för att det är kallt ute. När matte och raggsockans husse var ute och letade efter raggsockans doja i hagen (i nollgradigt och snålblåst, fnork) så såg vi både tydliga bockspår och bromsspår på två-tre meter. Bland annat en snygg där två spår såg ut som någon med skor i storlek två hade gått ner i split. Så man får anta att vad de än har gjort så var det ganska roligt.

Men man kan ju säga att när Mullehästen efter den här sommaren kommer in med blodet rinnande längs hela benet så slutar matte att andas. Hestkrek.

På torsdagkvällen var han halt i skritt, och det gjorde jeeeeeteont när matte skulle tvätta och bandagera benet (med stabil hjälp av röda raggsockans matte, annars hade vi nog hållit på än). Då det som skulle vara ett spänstigt pass i ridhuset (som fortsättning på det riktigt bra passet vi hade i tisdags som vi glömt rapportera om i allt firande och klantarslande) blev istället marsch in i lägenheten. Så fick han stå där och tjura medan raggsockorna fick åka på träning. Ja, så går det faktiskt om man inte kan leka städat!

Igår var benet rejält svullet, men det var bara svullet över såret, inte på andra sidan benet och ingen svullnad hade åkt ner i underbenet som var torrt och fint, så sannolikt har han bara fått en sjujäkla smäll med tillhörande lårkaka. Men det kan ju göra nog så ont även om det inte kräver omedelbar kontakt med veterinärmedicinsk expertis.

Dessutom var han lyckligtvis inte längre halt i skritt, även om han inte var totalimponerad när matte kom med väteperoxid och sprutade in i såret TVÅ GÅNGER. Dessutom hade vi ingen hjälp vid bandageringen, så det blev en smula sprattligt, snett och sisådär. Praktiskt nog sitter det så att bandaget vilar på knät, så det ramlar iallafall inte ner runt foten på honom.

Sen gick vi på promenad. För första gången i år hade det kommit lite fnöh (ni vet novembersnö på västkusten, det var säkert 2mm i drivorna). Det var inte särskilt halt, men Mullehästen lyckades ändå halka cirka åtta gånger under de tjugo minuter som vi var ute, i ren entusiasm.

Nu är matte traditionsenligt bortrest över helgen, så raggsockans matte passar Mullehästen, men eftersom de första tjugofyra timmarna förflutit utan några rapporter om döende vita små hästar så börjar även matte slappna av något. Lite. Kanske.


Comments

Ett hästben — 4 Comments

 1. Nu tänker jag vara lite besservisser. 😉
  När det gäller sårvård ska man vara väldigt försiktig med saker som jobopax och väteperoxid då det hämmar sårläkningen. För att göra rent såret räcker det med vanligt vatten eller ännu hellre koksaltlösning. Koksaltlösning är lite antibakteriellt, men det viktigaste är den makaniska rengöringen, alltså att skölja bort smuts och bakterier.

  Lycka till med såret.

  Jessica

  • Jag håller med dig angående att det överanvänds, men i det här fallet är det ett ganska fult sår med en rätt djup sårficka, och då litar inte jag på att koksalt tar allt. Väteperoxid tränger in bättre. Det sista vi behöver just nu är en sårinfektion med antibiotikabehandling med tanke på Mullehästens fysiska status. Så vi tar hellre det säkra före det osäkra i det här fallet.

 2. Jag förstår att du är orolig, men experterna på området avråder starkt från användning av väteperoxiden. Kommer man bara åt att spola rent ordentligt så är det bättre med snällare saker.

  Jag har själv varit ett stort fan av väteperoxid, det ser så fint ut när det bubblar. Ser i mitt jobb att vi har lika bra eller tom bättre resultat med NaCl som när vi använde väteperoxid på tex bölder.

  • Då har vi helt enkelt pratat med olika experter! 🙂

   Jag är inte och har aldrig varit ett fan av väteperoxid just för bubblandet, men i skitiga sårfickor tror jag ändå att det fungerar bättre. Och det är självklart inget jag har på alla sår eller varje dag, en gång på den här sortens sår och sen rent med sårtvätt samt håll rent med bandage.

   Men tack för din input!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *