En mage

Var var vi? Just det, veterinären kom vid niotiden i tisdags kväll. Till den här magen:

Svullet och eländigt dessutom, som inte syns på bild så bra.

Vad göra? Veterinären visste inte heller. Det var väldigt förvirrande allting. Så det blev en rad åtgärder. Hon klämde igenom hela Mullehästen, kollade temp och allmäntillstånd. Sen kom hon med klippmaskinen och ville kolla hur det såg ut under pälsen. Nu vet vi ju alla hur Mullehästen är med klippmaskiner, men vi vet också att han är lugnare ju längre bort från huvudet den är. Så vi rekommenderade veterinären att klippa lite på baklåret, och det gick faktiskt ganska bra. Mullehästen hann liksom inte reagera. Efter klippningen kunde vi se hur såren såg ut under pälsen, som små hål i huden överallt. Veterinären misstänkte allergi och tog prover på päls, sårskorpor, skrapprov, prov på frisk päls och lite annat. Mullehästen var inte imponerad.

Sen avslutade vi med att gnugga hela magen med klorhexidin, veterinären på ena sidan och matte på andra. Det föll verkligen inte väl ut hos Mullehästen, som svor och skrek att vi var jetedumma, men faktiskt stod relativt still om man bortser en del raglande från sida till sida i stallgången.

Sen fick Mullehästen gå in i sin lägenhet och sova (klockan var trots allt närmare halv elva på kvällen). Matte fick åka hem, med följande snurrande i huvudet: Bakterier? Verkar inte så, men man vet ju aldrig. Kan vara svamp också. Veterinären trodde allergi, men mot vad? Vid det här laget hade han stått i husarrest i fyra dagar, om han petat i sig nåt i hagen borde det ha gått över. Höet är ju samma som han fått i över en månad, likaså ströet. Så det finns ju inget direkt att bli allergisk mot. Eller insekter, men då borde han varit sårig även på bringan och skapet, och det var han inte. Men vad är det då? Nåt utifrån? Nåt inifrån? Kan det vara kopplat till fånget?

Matte fick vänta till dagen efter för provsvar.

Så det får ni också göra. Vi hörs imorgon.


Comments

En mage — 13 Comments

 1. Uschdå, stackaren! Fortsätt kämpa Matte, inte lätt när man inte vet vad det är. Vi hade en liten dvärgschnauzer förut som blev mystiskt hängig och snorig en höst, vet trodde förkylning men det gick aldrig över. Tog 4-5 resor till Strömsholm (bor på Åland) innan de visste och han fick behandling för aspergillus, en slags mögelsvamp som fått fäste djupt in i nosen. Han blev så sjuk att vi efter ett halvår beslöt att låta honom somna in. Hoppas verkligen att Mullehästen blir frisk, att de snabbt hittar problemet! Så jäkla svårt när de små liven blir sjuka och ingen vet nåt. 🙁 kämpa på!

 2. Men fyyyy stackars fina mulle! Nu hoppas vi att provsvaren ger facit och att man kan behandla så han blir BRA kvickt!

 3. Nä, nu tycker jag att det får räcka! Ska det va’ så här, va?! Jag hjälper till att klaga argt, envist och högljutt till högre instans på en gång! Hm… nån som vet var man får tag på högre instans?
  Stora styrkekramar till tappra matte och en hel bunt virtuella morötter till tappre Mullehästen. Stå ut!

 4. Det är lite fint av Mullehästen att han livnär en hel distriktsveterinärstation helt på egen hov tycker jag. Hur skulle de gå runt om inte han fanns?

  Jag har också bidragit till vår lokala distriktas överlevnad idag, men det var ett mycket tristare ärende och alla sagor får inte lyckliga slut. Jag håller tassarna för att Mulles saga snart får ett lyckligare kapitel. Det är liksom dags för det nu.

 5. Aj aj förstår att han försöker kliva ur skinnet. Stackars Mullehästen och matten. Hoppas vetrinären kan hitta något som hjälper.

 6. Det påminner om när en rotweiler vi hade en gång fick nåt som kallades “hotspot”! Ett slags värmeexem tror jag. Kan det vara det tro? Väntar spänt på fortsättningen! och hoppas att det löst sig!

 7. Men lille Mullehästen och stackars Matte nu får det väl ändå bli slit på kliiet. hoppas ni snart kommer på vad det kommer ifrån. Krya på den vite 🙂

 8. Jag hoppas du läser det här så långt bak, har kommenterat en gång tidigare, om mitt sto som haft samma som Mulle, fast lindrigare, tidigare i sommar. Plus två andra hästar i samma stall. Samma procedur med klorhexidin och prover som inte visade svamp eller bakterier, och för henne har det blivit bra nu när vi bytt stall (tillfälligt i sommar) och hon går på bete. Av detta drar jag slutsatsen att hon, som Mulle är allergisk mot något, och med uteslutningsmetoden (vad hon äter nu, åt då och åt tidigare), har jag kommit fram till att hon MÅSTE vara allergisk mot silaget. Konstig rötig sommar med bakterietillväxt förmodligen, och jag vet inte om samma ens KAN hända i hö, eller om det är flygande sporer i ert fall, men det är iaf mitt bästa tips, då både hon och de andra två hästarna sett exakt likadana ut och mått likadant som din häst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *