Veterinärlogistik

Konsten att hitta akutveterinär en tisdagkväll i juli.

Tidsangivelserna är ungefärliga.

17:30 – Matte kommer till stallet och finner en kliig Mullehäst i upplösningstillstånd.
17:40 – Matte ringer och pratar med jourhavande veterinär i Distrikt A. Veterinär A ber att få ringa upp igen om 30-40 min, samtidigt som något vrålar “MUUUUU!!” i bakgrunden (det kan ha varit en ko).

18:30 – Efter 45 minuter har Veterinär A fortfarande inte ringt tillbaka. Matte ringer igen, men får inget svar.
18:50 – Matte får tag på veterinär A som fortfarande inte är klar med muandet. Dessutom befinner sig veterinär A längst bort i andra änden av Distrikt A, men lovar att komma så fort hon kan. Det kommer dock ta minst en timme att köra.

19:00 – Matte får en snilleblixt och ringer veterinär B som jobbar för det angränsande distrikt B. Mullehästen bor mitt på gränsen mellan Distrikt A och B, så vi kan ringa båda. Veterinär B är hemma och har inget fall på gång. Han bor dessutom ganska nära och sätter sig i bilen genast. Han tror att det ska ta en halvtimme.
19:10 – Matte ringer tillbaka till Veterinär A och meddelar att hon slipper köra över halva västsverige, Veterinär B är på ingång.
19:45 – Veterinär B har fortfarande inte kommit. Matte går in i stallet för att titta till Mullehästen, och tappar därmed mobiltäckning i några minuter.
19:50 – Veterinär B har ringt matte och lämnat ett meddelande att hans bil har brutit ihop och han väntar på vägassistans. Han vet inte om bilen går att laga på plats eller hur lång tid det kommer ta. Han rekommenderar istället att matte ringer till Distrikt C och pratar med Veterinär C, som visserligen är längre bort, men brukar kunna komma snabbt. Annars hör han av sig när han vet hur det går med bilen.

20:00 – Matte tar fem minuters paus och tackar sin lyckliga stjärna för att Mullehästen inte har kolik eller nåt annat livshotande. Mullehästen välter in i en vägg när han försöker vika sig dubbel för att nå att klia sig under magen.
20:05 – Matte får inte tag i Distrikt C.
20:10 – Matte ringer tillbaka till Veterinär A, som nu är klar med vad-det-nu-var-som-sa-mu. Hon är fortfarande en bit bort men lovar att åka genast.
20:15 – Veterinär B ringer upp och frågar om matte har fått tag på Veterinär C eller möjligen A, efterom hans bil är stendöd och han nu ska försöka ta tåget tillbaka till sin veterinärstation för att hämta en annan bil. Eftersom Veterinär A är på väg så behöver han inte skynda sig för vår skull. Han har för övrigt två dagar kvar till semestern och är för stunden en smula trött på allt vad bilar heter.
20:30 – Mullehästen är ledsen hest och undrar varför ingen bryr sig om honom. Matte försöker trösta genom att klia öronen, men vem fan bryr sig om öronkli när hela magen håller på att brinna upp? Han får lite extra mat istället, då blir han lite lugnare.

21:00 – Veterinären anländer. Men det är ett helt kapitel för sig.


Comments

Veterinärlogistik — 12 Comments

 1. Men alltså….nu börjar jag bli seriöst orolig och få världens största klump i magen varje gång som jag loggar in här, och bävar inför varje nytt blogginlägg. Snälla Mullerulle, bli frisk! Vi håller alla tummar, tassar, tår och hovar som finns!

  (Och heja, heja, heja till världens bästa Matte!)

 2. När man bor i ett distrikt som är s a s begränsat av vatten (Gotland) har man ibland önskat att det fanns fler veterinärdistrikt att anropa vid nödfall. Ser nu att det just inte hjälper stort….. Önskar er all lycka till och att de hittar en lösning snabbt.

 3. Stackars, stackars er!!! Nu håller vi tummar och ber till St Hubertus och andra eventuellt lämpliga helgon för ett snart tillfrisknande! (Jag är inte katolik, men i nödlägen tar man till allt man kan).

  Stor kram till både Mullehäst och Mullematte!

 4. Stackars,stackars,stackars Mulle och matte, det verkar vara ännu svårare att få tag i en veterinär än en vanlig läkare, när man är sjuk själv.Krya på er!!!

 5. Näe, så jetehemskt för Mullehästen. Måtte utslagen gå över nån gång så den fina hästen kan få njuta lite av sensommaren! Många kramar till er!!

  • Ja, det är verkligen inget som vi lastar veterinärerna för, samtliga veterinärer i bägge distrikten har varit otroligt trevliga och tillmötesgående! Det verkar bara vara Murphy som är i farten igen, den lille jäkeln…

 6. Usch, detta är det värsta med hästlivet! En hund kan man åtminstone baxa in i en bil och åka till veterinären med. Jag vet precis hur stressande det är att gå och vänta och vänta medan det absolut värsta tänkbara scenariot spelas upp som en film i huvudet. Hoppas verkligen stackars mullehästen blir bra. Klåda är fruktansvärt. Kyla kan lindra, det är det enda som har hjälpt mig akut när jag har haft såna (allergiska) kliande eksem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *