Statusrapport från rehabcenter

Först och främst: Tack för allt stöd vi har fått i kommentarer och mail. Det betyder jättemycket, mer än ni kan tro.

Vi ska försöka besvara lite av dem här nedanför.

Läget just nu är ganska bra. Mullehästen har inte varit varm i hovarna igen (förutom nu ikväll när han var lite varm i en karled. Inte mycket men tillräckligt för att matte skulle drabbas av panik, innan matte kom på att man knappast har fång i karleden. Tio minuter senare var värmen borta.). Mullehästen har överjordiskt tråkigt i sin lånelägenhet, men han tar det ändå som en man. Han gapar bara när det är någon i närheten, annars håller han sig ganska stilla. Han ligger ner och sover på nätterna, det är ett bra tecken på att han känner sig trygg trots att han är ensam. Han har förstått att han inte får gå ut ur lägenheten, men han kan för sitt liv inte förstå varför.

“Det är spån här, då är man i lägenheten! Jag är inte olydig, jag är i lägenheten!”

Ibland kommer raggsockorna in en stund och hälsar på. Mullehästen gillar raggsockor. Inte bara för deras liberala syn på det här med ludd, utan även för att i raggsockesällskap får Mullehästen vara den stora hästen. Det är inte så ofta han är den stora hästen annars. Även den långbente solisten har varit inne och sagt hej.

Vad händer framöver?
På fredag ska matte prata med jourveterinären igen på telefon. Sen nästa onsdag ska Mullehästen få åka till kliniken och träffa sin vanliga veterinär och klinikhovisen, så han kan få bästa möjliga dojor direkt.

Tack för alla fina tips och råd vi har fått. Alla är nerskrivna och sparade. Nu i akuta fasen kommer vi helt och hållet att följa veterinärens råd i första hand, men sen under rehabiliteringen är alla tips välkomna, så får vi se vilka som passar oss! Till exmepel fick vi tips om nässlor, och det har Mullehästen ätit ofta om somrarna (för tendenser att samla vatten) och tycker är gott, så det kan ju passa bra.

Angående choklad till matte, så har mattes huvudsakliga motionskälla just åkt på 2-4 månaders boxvila så matte kommer onekligen att bli tjock. Matte har därför bytt chokladen mot att jobba sig igenom Ben&Jerrys nya sortiment (man blir inte tjock av glass. Tyst på er!).

Vad gäller för Mullehästen och nomnoms? Inga morötter någonsin? Nej, kanske inte, det beror på lite. Men när han är frisk sen ska han nog kunna få en eller annan morot nu och då, får vi hoppas. Men innan dess får han inget roligare än gammal halm som nomnom. Vi ska fråga veterinären om det är okej med gurka eller mineralpellets när vi pratar med honom på fredag.

Han får lite hö och lite halm. Jäkla snålt utbud, faktiskt. Men å andra sidan ser han ut att ha gått ner typ 50 kg på två dagar, så det gör väl sitt, får man anta. För att maten ska räcka längre får han den i hönät. Och för att den ska räcka ännu längre så kom den långbente solistens matte på att han kunde få den i dubbla hönät. Det föll inte i god jord, kan vi säga. Det är ett evigt bråkande och stampande när maten serveras, och det är så jobbigt att få ut att han inte ens äter upp allt. När han får ny mat så får han resterna från det gamla direkt på golvet, på så sätt har han mat hela tiden men får ändå i sig det han ska.

“Men det var då helvete vad det skulle vara komplicerat det här!”

Och ja, bloggen kommer att knalla på som vanligt. Men den kanske kommer att handla mindre om långritter under varma sommarkvällar och mer om hur man egentligen gör för att få sin häst att sluta träna på euphoria-dansen när han står på boxvila. Men det får duga det med.

Vi har liksom gett oss fan på att vi ska lösa det här.

Kram på er!


Comments

Statusrapport från rehabcenter — 13 Comments

 1. Vad skönt att höra från er! Och vad skönt att höra att det går bra efter omständighterena:)

  I övrigt så är glass är typ flytande. Kalorier finns endast i fast form. Matte är helt klart utom tjockisfara.

 2. Har ogått in här några dar och så får jag se detta som jag förstått hemska.

  Hoppas med alla andra att det går att rätta till och att livet får börja leka igen.

  (Och så ska jag tydligen skörda nässlor om nån vill ha …)

 3. Tänker på er.

  Är väldigt orolig inför betet nu.
  Plockar gräs som bara den nu.
  Även om jag inte har fått tag på något bete än.

  Stor kram till er.

 4. Denna f-bannade sjukdom som utlöses av det bästa våra 4-beningar vet.Håller alla tummar och hovar för att ni snart är på banan igen

 5. Angående matte och choklad/glass (eller chokladglass kanske?): alla vet ju också att det som ingen ser en äte innehåller inga kalorier. Så det gäller bara att sätta sig lite i skymundan och ta för sig.

 6. Bra i alla fall att Mullehästen stampar när maten serveras inslagen; då har han ju inte så ont i hovarna. Ni kommer att klara det här! Hälsningar Annelie

 7. Vad skönt att höra att ni reder er! Bra agerat i den akutafasen. Stackars Mulle förstår väl inte alls varför han fick lämna bete och kompisar för att bli inlåst 🙁 Håller tummarna för en mer positiv diagnos och prognos från kliniken! Lycka till!

 8. usch, vad tråkigt 🙁
  Jag hade en shettis som fick fång och skulle banta rejält, jag fick då tipset av vet. att hänga upp hönätet i taket så tar det längre tid att äta och han fick mer att pilla med…men då var det ju en shettis som var ordinerad 0.5 kg hö per giva, mullehästen får förhoppningsvis äta mer än så (!)men det kanske kan vara nått för mullehästen ändå så han inte bli uttråkad?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *