Mulledagen deluxe

Äntligen är den här, den efterlängtade, den fantastiska, den utan konkurrens högst aktade helgdagen (nåja) av dem alla; Mulledagen!

Mullehästen fyller sjutton år idag. Det är jetemånga år! Så det skulle vi såklart fira. En viktig sak när man firar födelsedag är att man får göra en rolig aktivitet. Mullehästens roligaste aktiviteter är att springa jetefort eller hoppa. Nu har vi ju en nyläkt skada att tänka på, så ingen av dem är sådär jätteidealisk i full utsträckning, men vi tänkte oss ändå att ett litet pass med knähög krysshoppning har ju aldrig skadat någon.

När Mullehästen kom ut i paddocken gäspade han lite och lallade iväg i halventusiastisk skritt längs spåret. Sen började Granger ställa fram hinder. Först förstod Mullehästen inte vad det betydde, han har trots allt inte hoppat sen november. Men efter en stund trillade polletten ner, och då blev det liv i luckan. Mullehästen blev så glad att han vägrade lämna den halva av paddocken som hindren stod på, istället stod han och hopade på stället mellan hindren en lång stund. När matte väl trasslat ut det hela och fått ut djuret på spåret igen så fick vi lägga ett och ett halvt varv på att få Mullehästen att trava. Antingen stod han still och studsade eller så for han iväg som skjuten ur en kanon i alla möjliga egenpåhittade gångarter, med bogar och bakben i alla riktningar och dimensioner.

Matte förklarade tålmodigt för Mullehästen att det bli inget hoppa förrän man kan springa civiliserat, då blev han först tvärsur, sen överambitiös och bestämde att alla mattes hjälper betydde “korta ihop dig så mycket som möjligt och fatta galopp från stillastående”, när matte egentligen bad om typ “trava i en medelstor cirkel”. Det blev omständigt, men det gick att lösa det med. Så det blev hoppa. Vi hade två stycken pyttesmå kryss att hoppa över, blågula såhär födelsedagen till ära. Mullehästen tyckte det inte att det gjorde nåt att hindren var små, det är ju inget som hindrar att man gör som man känner med det där liksom.

“Jag kan håpa jetehögt över det jetelilla hindret!”

Det första hoppet var väl, sin höjd till trots, i stort sett det enda civiliserade vi lyckades få till. Varje gång vi vände upp mot ett hinder och matte försökte få ihop odågan så forcerade han bara ihop all sin energi framåt och for iväg som ett spjut, lyckligt yrandes över hindren i alla möjliga ordningar. Ibland hade han inte en susning om vilket ben det var dags för, så han gissade, eller tog alla på en gång.

Matte fick vara pedagogisk och sitta ner och hålla ihop som man gör de första gångerna man hoppar på en fyraåring. Då kunde Mullehästen nästan fokusera rakt och hoppa utan att ragla.

Mullehästen är ju under igångsättning fortfarande, så han behövde ta många pauser. Eller ja, vi säger att det var Mullehästen som behövde pauser. Fast det kan ha varit så att det inte bara var han. Eller att det inte var han alls, faktiskt.

Men skam den som ger sig, som vi brukar säga när det handlar om dåligt väder eller ostyrigt sprattel. När vi hade sprattlat fram och tillbaka över paddocken i blandade gångarter tillräckligt länge så var hela Mullehästen gymnastiserad och mjuk, släppte ner sin utmattade matte i sadeln och kunde faktiskt, tro det eller ej, till och med trava  i tvåtakt.

Efter ridpasset var det dags för kalas. På födelsedagskalas ska man äta goda saker och dricka gott. Vi började med drickat, för är det kalas så ska man såklart ha Kalasjuice. En hel liter!

Sen hade vi fruktstund. Mullehästen fick fruktsallad, både födelsedagsbanan och födelsedagspäron slank ner jämte de klassiska äpplena.

“Det var jetenom!”

Glad Mulledag önskar vi till alla våra fina läsare!

[foto: Granger]


Comments

Mulledagen deluxe — 5 Comments

  1. Har bott under en sten, eller nått… Nollkoll! Kalasjuice? Kan någon vänlig själ förklara? Flytande nomnom, DET hajjar jag, men vad är det? Kanske liten amerikansk sportracer gillar sån’t också?

      • Ooo… DET låter verkligen omnomnomnom! 😀 Härligt! och få en extra slurk på födelsedagen är ju alldeles helrätt! Tack för förklaringen! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *