Grundkurs i hästeri – Del 1; Hästen och Evolutionen

Mullebloggen har många läsare. De flesta är naturligtvis hästmänniskor av olika slag, men vi har också en imponerande mängd läsare som inte kan ett jota om hästar. Ni är naturligtvis lika välkomna oavsett vilken kategori ni tillhör.

Men som hästblogg med ickehästläsare känner vi nu vårt samhälleliga ansvar. Självklart ska ni ha samma rätt som oss andra att hänga med i vad som händer i Mullehästens liv. Därför börjar vi idag med en Grundkurs i hästeri, öppen för allmänt deltagande. Kursen riktar sig till er som kanske mest har träffat hästar på bild eller så. Ni som känner er som fågelholkar när hästmänniskor i er närhet drar igång och rabblar helt obegripliga saker om skänkelvikning och rundsydd martingal. Grundkursen kommer inte att ge er detaljkunskap om allt som har med hästar att göra, utan mer lite blandade fakta som kan komma till nytta lite nu och då.

De av er som känner att ni redan kan det här med grundläggande hästeri kan gå och ta en kaffe så länge.

Med det sagt så drar vi igång första lektionen i Mullebloggens Grundkurs i Hästeri – Del 1; Hästen och Evolutionen. Välkomna!

Hästen och Evoutionen är tänkt som lite lätt bakgrundsintroduktion om djuret häst, som en mjukstart innan vi kommer in på de mer hardcore delarna i kursen, till exempel vad dressyr är egentligen.

Det här är en häst:

Hästar flinar oftast inte på bild, men det är ju sedan länge känt att Mullehästen inte riktigt är som de andra barnen. Hursomhelst.

En hästs hjärna är stor som en apelsin. I den apelsinen får det plats huvudsakligen två saker; flykt och mat, i den ordningen. Allt annat som vi människor tycker ska finnas i hästens hjärna får vi liksom trycka in själva.

Kategori 1A i all hästkunskap är flyktbeteendet. Att det är så viktigt att känna till beror på att det är flyktbeteendet som kan göra hästar farliga. En häst är aldrig elak, men en hästs första instinkt är alltid att om något är ens det minsta farligt så sticker man därifrån snabbast möjliga. Det är för att hästar är gräsätande flockdjur, i det vilda lever de i grupp och om det då kommer en tiger smygandes så gäller det att inte vara den i gruppen som sticker sist, för då blir man kattmat. Och om man av någon anledning inte kan sticka, då är det bara att fäkta med allt man har för att vinna, det vill säga sparkas. Let’s face it, du hade antagligen också försökt sticka eller sparkats om nån försökte käka upp dig. Sen att denna någon kanske råkade vara en brevlåda, det kan man inte riktigt veta innan. Det är alltid ett bättre alternativ att fly än att stanna och fundera på om det möjligen är en brevlåda eller en tiger. Hästar som stannar och funderar är hästar som till slut blir kattmat, det vet alla.

Lyckligtvis är hästar ganska lättlärda, därför kan människor vänja hästar vid olika typer av omgivning, och om omgivningen inte förändras så kan den möjligen anses som hyfsat ofarlig. Tills någon till exempel har parkerat en bil där det inte brukar stå en bil, för då blir allting konstigt igen (Vem har ställt en bil där? Varför står bilen där? Hur ska vi kunna veta vad som är bakom bilen? Tänk om det är en tiger? Tänk om BILEN är en tiger, en förklädd? Och så vidare.). En häst kanske verkar korkad och hispig, men egentligen är en hästhjärna väldigt rationell. Rädda dig själv först – tänk sen. En häst kan lära sig hundratusen saker hur bra som helst, men när flyktinstinken kickar in så överskuggar den allt annat.

Om flyktdelen är vilande så fokuserar hästen istället väldigt gärna på mat. En vildhäst äter cirka arton timmar per dygn. Men då ska man betänka att en vildhäst lever på en karg savann och är ute och går hela tiden. De domesticerade hästarna som bor i stall och får maten serverad kan inte äta arton timmar per dygn. Antingen vill de inte ha så mycket mat, eller så är de av Mullesorten och kan inte fysiskt hantera så mycket mat utan att vi får bredda stalldörren för att komma in och ut.

Även om en stall-häst får fullt tillräckligt med mat för att vara mätt, så har de fortfarande hjärnan inställd på att överlevnad kräver att man letar mat. Därav kan det bli lite oplanerade exkursioner ut i naturen om man inte håller reda på sin häst när man till exempel är ute på tur. Man får alltid ha i åtanke att en skog är ett enormt smörgåsbord för en häst, det kan bli lite svårt att behärska sig ibland. Men det här kommer vi att prata mer om när vi kommer till lektionen om hästmat och olika typer av stall.

Man tror att hästar och deras förfäder har funnits i ca 60 miljoner år (att jämföras med människor som man tror har funnits i sju miljoner år, eller något sådant.) Från början var hästförfadern ca 50 cm hög och hade fyra tår. Dagens hästar är betydligt större än så och har bara en tå kvar, den som kallas hov. Det är den forna hästens långfinger, som den moderna hästen springer runt på, kan man säga. På insidan av moderna hästars ben kan man hitta en liten hård och skrovlig knöl som kallas kastanj. Det är en kvarleva av en annan tå som genom evolutionen liksom har hamnat däruppe strax ovanför knät, och inte direkt stör någon längre. Lite som människor och blindtarmen, alltså. Fast utanpå.

En hästs absolut käraste kroppsdelar är dess ben. En häst utan ben är inget, för en häst utan ben kan inte fly utan kommer, som vi nu har konstaterat, sannolikt att bli kattmat. Därför är hästar väldigt noga med att ta hand om sina ben på bästa sätt. Man brukar säga att hästar är nobla djur på det sättet att de aldrig trampar på sin människa om människan har ramlat av och ligger på backen, och det är förvisso sant, men det handlar inte ett dugg om att skona människan. Det handlar enbart om att hästen inte vill sätta sina dyrbara ben på något så riskfyllt och instabilt som en liten sladdrig människa och riskera att skada sig. Men i just de situationerna är det ju lite win-win och inget vi ska klaga på.

Nu kan det ju med ovanstående i åtanke verka lite märkligt att man vill hålla på med hästar. Följande lektioner kommer att förklara det lite mer ingående. Nästa lektion kommer att handla om olika ridsportgrenar och vad de innebär. Fram till dess, om ni har några frågor så är ni väldigt välkomna att posta dem i kommentarsfältet nedan.


Comments

Grundkurs i hästeri – Del 1; Hästen och Evolutionen — 14 Comments

  1. Bästa bloggen säger jag som inte kan ett jota om hästar. Förstår nu Mullehästens fasa för brevlådor och dyligt bättre 😉 …

    • Den dagen någon säger åt mig att de publicerar min bok om jag skriver en så lovar jag att ha en bok färdig på en månad. Men att skriva först och sen bli refuserad sjutusen gånger är jag på tok för lat för.

  2. Skrattar ALLTID när jag läser Mullebloggen! Kan berätta på tal om mat att det går bra att äta i full galopp också. Späda granskott är favvokäk för Racke på skogstur. Frisk andedräkt på köpet också!

  3. Vilken fin serie. Som lösdriftsförespråkare och din vän (ja jag är inte främmande för känslomässig utpressning) begär jag härmed att du ska beskriva lösdrifter när du skriver om stalltyper. Men det har du säkert redan tänkt på eftersom du ju är så smart.

  4. Haha, jag har aldrig tänkt på att han skrattar på den där bilden. Helt plötsligt blev den väldigt mycket roligare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *