Gör det som en Mullehäst – The Yahoos

Det är hög tid för nästa inlägg i vår serie “Gör det som en Mullehäst”. Den har legat lite på is under vintern (bokstavligt legat på is), mest för att matte vill illustrera med bilder och det inte har gått att få till. Men nu kör vi igen, är alla med?

Mullehästen fick en fråga på sin Facebooksida för ett tag sen. Man kan ställa frågor där. Uppenbarligen tar det dock två månader innan vi svarar på dem, men det är fortfarande dubbelt så snabbt som övriga frågor i “Gör det som en Mullehäst”. Vi kommer till dem senare.

Nu till dagens fråga:

Mullehästen, vad är det du egentligen gör när du gör yahoos?

En mycket observant fråga. Många tror nämligen att the yahoos är likställt med till exempel att bocka. Men inget kunde vara mer tokigt. Att bocka är ett verb, något man kan göra. The yahoos är inget man gör, det är ett substantiv, ett syndrom, en åkomma. Något man drabbas av och kan lida stort av. The yahoos har ingen svensk översättning, det är lite som borderline eller ADHD, en internationellt gångbar diagnos.

Ett anfall av the yahoos kan komma smygande när man minst anar det, till exempel i en galoppfattning eller när man nyser. Men mer vanligt är att man drabbas när man befinner sig ute på stora öppna ytor eller när det är bommar inblandat. Då kan det bli riktigt jobbigt, man kan till och med behöva ta till åtgärder.

Vad beror the yahoos på?
The yahoos är en så kallad överdosproblematisk åkomma. Det handlar helt enkelt om att livet blir för roligt. Det blir så roligt att man inte vet vart man ska ta vägen. Ni har säkert känt det själva någon gång, när det liksom bara spritter i kroppen för att man är så glad. Det kan litegrann likställas med när en människa helt enkelt inte kan sluta skratta. Det har vi alla varit med om, inte helt sällan i olämpliga situationer.  Sån glädje måste naturligtvis kanaliseras i någon riktning, och då drabbas man av the yahoos.

Hur yttrar sig the yahoos?
När man drabbas av ett rejält anfall av the yahoos tappar man fullkomligt kontrollen över sin kropp. Därför är det som anhörig viktigt att förstå att om olyckor händer under påverkan av the yahoos så kan man inte direkt skuldbeläggas för detta, till exempel om man råkar välta något eller springa in i ett träd. Tydliga symptom på the yahoos är bockningar, sprattlingar, skutt på bakbenen, skutt på alla fyra med raka ben, okontrollerade fartökningar samt lättare kramper i öronens spetsmuskler. Andra symptom är att man kan bli lite svårkontaktad eller glömma bort vad man höll på med.

The yahoos är oerhört smittsamt, och kan även lätt smitta från häst till människa om man inte passar sig.

Mullehästen har kronisk latent the yahoos, vilket gör att han väldigt lätt får anfall eller återfall. Han kan inte själv styra över detta, vad matte än hävdar. Det är inget man kan rå för det där, när solen skiner och det är nyfnöh ute, benen liksom bara hamnar överallt lite av sig själva. Det är en del i hans identitet, den han är.

Men kanske borde vi nog alla lära oss av Mullehästen. Världen mår alltid bättre av lite fler anfall av the yahoos!


Comments

Gör det som en Mullehäst – The Yahoos — 6 Comments

    • Vi ser det absolut inte som ett problem. Vi ser det bara som något man inte kan kontrollera eller rå för.

      Problem blir det först när bieffekterna blir att man tappar sin matte i ett dike.

  1. Fantastiskt härliga bilder. Äntligen kan jag se yahooos framför mig. Han är en otroligt underbart fin häst Mullehästen. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *