Explosionsavveckling

När vi red i paddocken i måndags gick det bedrövligt dåligt. Sen dess har vi tittat åt ett annat håll och liksom försökt sopa hela paddocken under mattan. Men nu är det en relativt stor paddock, så vi insåg att det inte fungerar på det sättet. Det är bara att ta tag i saken och ge sig på det hela igen.

Problemet är just nu att Mullehästen är alldeles för pigg. Och inte den bra sortens pigg, utan den envisa, odrägliga och stökiga sortens pigg. Då hjälper det ju verkligen inte att låta bli att rida. Speciellt inte nu när underlaget i paddocken är tio centimeter torrsnö och alldeles strålande bra att rida i.

Den dåliga sortens pigg gör tyvärr att hur bra och rätt vi än rider respektive springer, så exploderar Mullehästen ibland i olika sorters bråkigheter, huvudet upp, spark i alla dimensioner, hopp rakt upp i luften på raka ben och så vidare. Ur ingenstans, mitt i en vanlig travöppna eller skänkelvikning i skritt. Lite opraktiskt, på det hela taget. Så matte bestämde att idag rider vi tills de där explosionerna försvinner och vi kan springa ett varv i paddocken utan att balla ur.

Det tog en timme och tjugo minuter. Plus framskrittning. Matte hade rätt mycket annat i huvudet idag och red mest på automatik, så det kan ha hänt att Mullehästen fick galoppera i en halvtimme utan paus, men det var nog faktiskt precis vad som behövdes. Mullehästen var sugen på att göra mycket byten, så det fick han göra lite nu och då. Vi gjorde skolor, skänkelvikningar och mycket volter och andra svängar. Man hinner med ganska mycket på en timme och tjugo minuter.

Mullehästen tog i så mycket med magmusklerna att han var tvungen att bajsa fem gånger och när vi var klara var han så kissnödig att han var tvungen att ställa sig i paddocken innan matte ens hunnit sitta av. Det är mycket magmuskler det! Dock var han fortfarande pigg och på tårna när vi mockade paddocken efter oss, så han lyckades trassla in sig själv, tyglarna, matte och grepen i en ganska invecklad härva. Och mitt upp i allt det kom älgen som bor utanför paddocken och traskade förbi en bit bort. Då blev det inte lugnare i det luddiga lägret.

Lugnt blev det däremot när vi kom in i lugna stallet igen. Då var det en jetetrött hest som somnade i stallgången genast, och när matte var klar gick han in i boxen och stod och gäspade så det knakade.

Bra jobbat.


Comments

Explosionsavveckling — 5 Comments

  1. Det var som min bruna häst igår, jag sa skänkelvikning i trav, hon sa SPANSKA RIDSKOLAN! Och gjorde terre-á-terre istället…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *