Det portugisiska skrittprogrammet

Mullehästen fick vilodag idag. Mest för att matte skulle kunna mota bort den annalkande förkylningen genom att äta olämpliga mängder glass istället för att rida. Det har hittills fungerat relativt bra.

Därför tänkte vi passa på att förklara det portugisiska skrittprogrammet som vi refererar till ibland. Det var någon som frågade efter det.

Det portugisiska skrittprogrammet är ingen vedertagen ridterm, såvitt vi vet, utan något som vår WE-tränare tutat i oss efter att hon lärt sig det i Portugal. Det fungerar osm lösgörande stretching, och på Mullehästen fungerar det även väldigt bra som nerlugnande aktivitet, eftersom han måste koncentrera sig för att inte råka sno ihop alla fötterna i en stor knut.

Grundprincipen är övergångar mellan skolorna. Vi börjar i öppna på en volt. I öppnan minskar vi volten en bit, därefter rakställer vi och går i skänkelvikning ut på voltspåret igen. Sänker formen så låg som möjligt utan att tappa fokus, sen höjer vi formen upp till arbetsform igen, går in i sluta, minskar volten i sluta, rätar ut och gör skänkelvikning tillbaka ut på voltspåret. Sänk formen och checka av eftergift, höj formen till arbetsform, in i sluta igen, minska volten hela vägen in till mitten till en bakdelsvändning och vänd runt på bakdelen minst ett helt varv, helst två. Gå sen rakt ut på voltspåret i andra varvet och upprepa ovanstående.

Ungefär här brukar vi trava loss lite för att trassla ut kroppen innan vi går vidare.

Nästa del av övningen är att växla mellan skolorna utan att räta ut emellan, det vill säga gå på volten i öppna och övergå i sluta utan att tappa böjning i kroppen. Sen samma sak i förvänd öppna-sluta, därefter testa av att gå från öppna till förvänd öppna och sluta till förvänd sluta. Detta gör vi självklart också i båda varv.

Sen brukar Mullehästen vara fokuserad och uppmjukad såpass att resten av ridpasset blir riktigt trevligt. Tricket är att ta sig så långt, för skrittprogrammet i sig kräver en hel del av oss båda, inte minst koordination. Och med handen på hjärtat kan vi sakligt erkänna att just koordination inte riktigt är vår pryl, inte för nån av oss. Men skam den som ger sig. Skritta är nyttigt!

För er som läser bloggen via Equipage; om vi inte har räknat fel så är det här sista inlägget vi gör som gästbloggare för den här gången. Det har varit jätteroligt, tack för all trevlig feedback och vi hoppas att ni följer med oss hem till Mullebloggen.se, där bloggen uppdateras varje dag med nya Mulleäventyr! Känner du dessutom att du gillar Mullehästen lite extra så kan du gilla honom officiellt på Facebook. Tack för oss, vi hörs!

(Och till er som redan läser via mullebloggen.se, puss på er, vi gillar att ni finns.)


Comments

Det portugisiska skrittprogrammet — 5 Comments

  1. Vi älskar er! Läser valda bitar högt för sambon vid frukost… han är ingen hästtyp men fattar det roliga ändå.
    Men idag har han en hälsning till dig… “det finns inget som heter olämplig mängd glass”…

    • Äter man bara B&J så blir det ekonomiskt sett lite olämpligt efter ett tag (det är ju portionsförpackningar liksom).

      Men i sakfrågan håller jag med honom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *