Traditioner

“Hej matte!”

Mullehästen är inte så ung som han var. Och ni vet hur det är när åldern smyger på, man orkar inte vara uppe och festa hela nätterna längre, sådär som man gjorde när man var unghäst. Man blir så präktigt bakis så det är inte sant.

Det är hårt att bli gammal.

Mullehästen har en sommartradition, som under våra sex år tillsammans aldrig har slagit fel; Första natten ute på betet tar han av sig (minst) en sko. Det är det här med beachsäsongen, man SKA liksom vara barfota. Så döm om mattes förvåning igår när alla skorna satt kvar. Kanske är det även så när man blir gammal, att man kommer hem med lika många skor som man gick ut med?

Nä. Det tar bara lite längre tid.

Suck. Lyckligtvis hade han artigt nog lagt den tjugofem meter från grinden, så matte hittade den ganska så genast.

Men vi fick ställa in den planerade tömkörningen. Mullehästen fick gå in i lägenheten för att ta sig en tupplur istället. Det var kul i ungefär trettio sekunder, sen ylade han att han hade tråkigt och ville ha underhållning. Så han fick ha mysstund med matte på stallplan istället.

Man skulle kunna kalla det för passivitetsträning, det är ändå ganska avancerat att kunna stå still utan sysselsättning. Men Mullehästen står aldrig still utan sysselsättning. Han står generellt sett aldrig still. Och när han är bakfull nog att faktiskt stå på samma plats en längre stund så sysselsätter han sig med något annat istället. Man har inte roligare än man gör sig, och så vidare.

“Vagöru?”

“Schläpp schnöret! Kan schälw!”

Lyckligtvis har vi en nästintill fantastisk stallmatte som kan fixa till sånadär framfotsfadäser. Så när vi hade myst en stund dök hon upp och slog på skon igen. Det är ju inte klokt så bra. Stallhusse tröstade Mullehästen och lovade att de gemensamt skulle satsa på Beach 2013 istället. Mullehästen tyckte att ja, det får väl duga så då. Men han har iallafall följt sina traditioner.


Comments

Traditioner — 5 Comments

 1. Är det lätt hänt att skor lossnar från hästar? Eller är det arbete lagt bakom det av Mullehästen? Hur gör dom för att den ska lossna? Fattar inget om hästar men uppskattar din blogg otroligt mycket! Den är riktigt härlig och kul.

  • Det händer titt som tätt. De sitter ju inte värre fast än att hovslagaren kan få av dem med tång, så om de lyckas t.ex trampa på en sko när de springer i full galopp så ramlar den av. Och hellre det än att de ramlar och bryter benen av sig! Samma sak om de t.ex vänder tvärt eller går i djup lera (då kan skorna liksom sugas loss).

   Mulle har lite speciellt eftersom han är plattfot, han har en plastsula mellan hoven och skon som ska skydda undersidan av hoven som är lite extra känslig. Men det gör också att han lättare råkar ta av sig en sko lite nu och då.

   Hoppas det blev någolunda begripligt!

   • Var väldigt nöjd med skornas flyktighet när E fastnade i en trädrot och var 15 cm från att gå på knä. Alla andra fötter fortsatte ju liksom att flytta sig ett steg till innan han insåg att han satt fast. Läskigt att se. (jag satt på annan häst bakom)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *