Det här med tävlande

Eftersom matte idag har varit lite ordningsam och lagt upp planeringen för 2011 på bloggen (finns under den rullande Mullehästens ädla bakdel, ungefär), så inser vi att de obligatoriska frågorna om tävlingar kommer att börja ramla in så smått framöver. Därför tänkte vi passa på att ta ett inlägg för att reda ut vart vi egentligen står, tävlingsmässigt, i de olika grenarna. Så det inte blir några missförstånd.

Hoppning:
Oss emellan, vi är skitdåliga på att hoppa. Men vi tycker det är roligt. Eftersom vi är till största delen självlärda så är vi jävligt bra på att hoppa ett hinder på långsidan (eftersom det generellt är det matte orkar bära fram). Problemet med att tävla i hoppning är A) Det är skithögt, och B) Man måste hoppa flera hinder i rad utan att någonting välter.
Angående A) så är det så att vill man tävla i hoppning måste man kunna hoppa en meter. Det kan vi, och har gjort flera gånger, men att lyckas med det på tävling står liksom lite och faller med B), att man måste göra det flera gånger i rad utan att vare sig hinder eller häst välter. Det kan vi inte. Vi är däremot hyfsade på att hoppa flera mindre hinder i rad. Typ 70 cm. Vi gillar 70 cm. Därför håller vi oss på Clear Round-nivå. Klara lagom många, lagom höga hinder så får man rosett. Det är bra.

Distans:
Vi är ganska orutinerade i distans och har bara tävlat valpklasser, som inte ens räknas som clear round, utan mer som provklasser (går under namnet prova på). I år har vi tänkt börja med Clear Round. Alla hoppas att vi överlever.

Utställning:
Mulle har tävlat på inofficiella utställningar eftersom det har varit det enda vi har kunnat hitta för en valack inom rationellt avstånd. Han har blivit guldpremierad (han är alltså legitimerat tjusig). Bland annat har han 9 på skritt. Det är ju trevligt. Vi har dock inte hittat någon lämplig utställning på ett tag, så vi får väl nöja oss med de resultat vi redan har.

Körning:
Haha.

Dressyr:
Mullehästen är i grunden en dressyrhäst (vad han än påstår själv). Men vi tävlar inte dressyr. Och har aldrig gjort heller. Detta har flera anledningar. Den största är att det har varit förjäkla knepigt att hitta ett huvudlag som Mullehästen accepterar och går stadigt med. Nu har vi äntligen gjort det, och det är naturligtvis inte godkänt för dressyrtävling. Och visst, vi hade väl kunnat bråka vidare med godkända betslingar, men handen på hjärtat; är tävling så viktigt att hästen ska tvingas gå med något i munnen som han tycker är obehagligt? Vi tycker inte det.
En annan stor anledning är att Mullehästen har tävlat LA en gång med tidigare ägare och fått 36%, till stor del för att han över huvud taget inte hade tid att vara med på tävling. Vi antar att det är ränder som inte riktigt har gått ur (med tanke på hur han beter sig på en främmande hoppbana).
Så utbildningsmässigt, visst, vi hade kunnat lalla runt en MsvB hyfsat, men nä. För mycket emot. Det finns annat här i livet som är roligare.

Working Equitation:
WE är ju vår roligaste gren. Och vi är ganska bra på den. Men vi stupar på vissa grejer även här. För det första, återigen huvudlaget. Dock finns det fortfarande möjlighet att TR för WE går att ändra så Mullehästens huvudlag blir godkänt, därför är det inte det huvudsakliga hindret. Det är snarare faktum att vi har lite.. eh.. problem med broar. Och efter ett antal år har vi helt enkelt gett upp och är nöjda med att kunna gå över den lilla bron på träning utan att dö. Vi kan inte heller göra halt från ökad galopp på enhandsfattning (seriöst, hur fan gör man!?), så att tävla svår klass med bra resultat är en liten aning knepigt. Inte minst nuförtiden när mattes vänsterhand har fått för sig att samarbete är för mesar, och således sumpar det mesta jobbet med enhandsfattningen. Men en Medelsvår kan vi nog kravla oss runt. Så om någon erbjuder en Msv utan bro inom lämpligt avstånd och med dispens för bestlingen så tja, vem vet?

Luddöra:
Mulle är ju hittills obesegrad inom Luddöratävling. Och kommer så att förbli, eftersom han, i egenskap av tävlingsarrangör, har dragit sig tillbaka och i år endast ställer upp som tävlingsledare (alla vet att tävlingsledarens jobb är att driva runt planlöst och äta gratis i cafeterian så länge inget går åt helvete).

Islandshästtävling:
Mulle kan visserligen tölta, men han är ingen Islandshäst. Så han är oförlåtligen diskvalificerad från dylika evenemang.

Gymkhana:
Mulle har tävlat i gymkhana två gånger. Men det är så att säga mer fjortisens avdelning, och eftersom vi har flyttat ifrån fjortisen så stupar det projektet lite redan i inledningsfasen. För övrigt kom han sist båda gångerna, men det berodde mer på yttre omständigheter (en jävligt farlig lampa) än bristande skills.

Såå.. frågor på det?


Comments

Det här med tävlande — 12 Comments

  1. Tror inte du behöver dispans för Msv WE längre, kolla nya TR. Dessutom kan du rida bredvid bron utan att bli utesluten i teknik. Gäller dock inte svår klass eller speed… För övrigt så har vi tävling 8 maj, välkommen!

    • Kul om det funkar med Mulles träns! Problemet med den 8 maj är att det krockar med distansritt, det är ju karens efter såna tävlingar. Men såg att ni hade fler, så vi ska fundera på dem istället! Men jag kommer med Johanna såklart =)

      • “Ryktet” säger Boxholm 24 april , Huskvarna 22 maj utöver vår den 8 maj så det blir fler 🙂 För vår andra är redan 20 mars o bara Lätt klass då.

  2. Jaaaaa – ni överlever en Clear Round distans! Kom å rid Hökensås så kan vi rida ihop! Antingen rider jag eller min man (på någon av våra hästar, Bandy eller Bento) och den som inte rider, den groomar… eller så kanske vi tar och rider båda två. Då kan vi göra sällskap vettja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *