Höger- eller vänsterhänt?

En högst ovetenskaplig studie;
Mullehästen är högerhänt. Med det menar vi att han helst väljer höger framben till att krafsa med, eller när han ska stampa argt, vifta mot en kompis eller skrapa ihop det bästa dammet innan han rullar sig.

En närmare koll på delar av bekantskapskretsen bekräftar att även andra pizzahästar tycks vara högerhänta.

I en vidare undersökning av även andra raser tycks det vara så att även i hästvärlden är det samma förhållande som hos mänskligheten, nånstans runt 10% vänsterhänta, resten höger.

För enkelhets skull har vi bortsett från möjligheten att hästar kan vara ambidextra, det är väl när de helst står på bakbenen och viftar med båda fram får man anta.

För att vidare utforska detta, hur funkar andra hästar?

Kommentera gärna. Speciellt om du har en vänsterhänt pizzahäst!


Comments

Höger- eller vänsterhänt? — 9 Comments

 1. Alla mina hästar har varit högerhänta.
  Mamma häst och hennes söner, alla högerhänta.
  Tror även dottern är det.
  Inga exotiska Pizza hästar utan vanliga halvblodshästar.
  Ska vidare undersöka saken i stallet där det finns 8 till att spana in.

 2. Har ingen häst nu, men de jag har haft har varit högerhänta men inga pizzahästar utan halvblod araber och div korsningsponnys. Vi diskuterade detta för många år sedan vi gick igenom hästarna i stallet en vänsterhänt shettis hittade vi.
  God Jul er Mullehästen och mullehästens matte
  Bitte

 3. Har ingen häst nu, men de jag har haft har varit högerhänta men inga pizzahästar utan halvblod araber och div korsningsponnys. Vi diskuterade detta för många år sedan vi gick igenom hästarna i stallet en vänsterhänt shettis hittade vi.
  God Jul till Mullehästen och mullehästens matte
  Bitte

 4. Min häst har nog lite kluven personlighet… hon använder båda sina framben, lite olika när hon väljer sina olika ben tex uppröd/irriterad= vänster framben hungrig/förväntansfull=höger rastlös/extremt förväntsfull =varannnat ben krafsning!!! glad/ busig_ båda frambenen i luften;)

 5. Helt klart är min “halvpizza” högerfotad. Han försöker emellanåt att sparka på boxdörren med vänster men det är tydligen inte lika effektivt..
  Önskar er en God Jul med en massa gottis att äta!
  Lisa & Zanzibar

 6. Jag tror faktiskt att det är vänsterfoten som föredras när Cassi försöker göra kaffeved av boxdörren. Undersöker och återkommer!

 7. Min svarta dam är uppenbarligen “vänsterhänt”… det är i alla fall den hoven hon använder för att massakrera mattes fot/tår om inte matte är observant nog… gräva hål i manebotten görs också uteslutande av vänster framhov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *