Horses of London part IV – London Tower

Tower of London är ett fort som skyddade Londons stadsgräns för en herrans massa år sen. Nuförtiden är det mest känt för kronjuvelerna och för att man brukade låsa in bad guys där.

Kronjuvelerna är en samlig rätt spektakulära prylar som glittrar och glimmar på alla möjliga vis. Som turist blir man vallad på led genom de olika kamrarna, där man ska stanna och förundras precis lagom länge vid varje glittrande pryl. Vid de häftigaste kronorna och spirorna har man för säkerhets skull installerat rullband i golvet för att varje turist ska få en lagom avvägd mängd tid på sig att titta (därefter kan man läsa om de specifika fina diamanterna och safirerna på varje krona och åka på rullbandet en gång till och förundras lagom länge).

Man får naturligtvis inte ta kort på kronjuvelerna eller något annat därinne, men det finns en hel del coola små guldhästar som pryder både det ena och det andra (till exempel en bålskål stor som ett badkar för 144 flaskor vin, typisk fyllehäst).

Går man vidare inne på Towerns område kan man passa på att titta på korparna, som bor på gräsmattan. Det betyder otur om de försvinner, så de är vingklippta och märkta enligt konstens alla regler. Men verkar leva ett rätt schysst liv (tänk Pippi-Hilton).

I White Tower precis i mitten finns ett armémuseum, där man kan se exempel på hur riddarna klädde sig och sina hästar på slagfältet. Snacka om ländtäcke.

Det finns också väldigt många olika blässkydd med olika utformning, eftersom varje kung hade en egen design på rustningen och därmed också en egen design på hästkostymen. På bilden ovan är Henry VIII och hans häst.

Det finns också en hel del fina hästskulpturer, restaurerade och jättefint bevarade.

Den här är från 1700-talet:

Det här gänget är från 1690-talet (tror man, däromkring iaf):

Fina djur.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *