Bakben, bakben

Under två dagars vila (en frivillig, en ofrivillig) har vi lyckats trassla på sammanlagt fem skor på odågan, som idag lämpligen hade kvar en på varje fot.

Vi har slarvat med vår styrketräning senaste veckan, man kan konstatera att om nu matte ska gnälla så jävligt om att vi inte är igång så finns det inget försvar för att inte rida ordentligt. Vi bestämde oss således för att rida ordentligt. Eftersom Mullehästen inte är hundra procent kompatibel med vilodagar så valde vi att ge oss ut på en längre skrittrunda inledningsvis, för att värma upp enligt alla konstens regler. Halvvägs mötte vi stallmatten och hennes gigantiska bruna och hade sällskap med dem hem till stallet, där stallmatten bytte till sin vita springare och vi skrittade ut igen, bort till ett ridhus som man kan låna om det regnar underifrån eller är midvinter. Sånt är bra att veta. Totalt blev det skritt i en trekvart, vi anser det vara en skäligen uppvärmd Mullehäst.

Efter lite älgande i paddocken gav vi oss på lite mer seriös träning. När vi red WE i söndags gav vi oss på tre tunnor, en övning som kräver att man kan galoppera på tre små volter. Vi kan inte galoppera på tre små volter. Vi kan galoppera på en och en halv liten volt, sen faller vi isär i varsin riktning och antingen börjar trava eller springer iväg åt ett annat håll. Inte helt sällan båda delar samtidigt. Vi behöver bakben! Mer bakben!

Matte har således jagat bakben på alla tänkbara vis. Efter en kort trav- och galoppuppvärmning (vi ansåg att 45 minuter skritt ändå värmer de flesta delar av kroppen, speciellt när man försöker skritta snabbare än den andra vita hästen som har avsevärt längre ben) tränade vi på övergångar mellan skritt och galopp på tio-tolvmetersvolt. Det var en del tvära bogar och stretande i början, men efter några varv lossnade det och vi kunde göra riktigt snygga övergångar utan bråk, även om de sista högergalopperna inte direkt fattades med en hink full av entusiasm.

Därefter tränade vi rakställning i galoppen, rättvänd och förvänd. Den förvända galoppen tog vi även in på stora volter (20-25m). Efter galoppen tog vi tag i travjobbet, med korta sidvärtsflyttningar med växlande riktning (fem steg högersluta – direkt fem steg vänstersluta etc). Efter allt lösgörande fick Mullehästen igång en trav som gjorde att matte höll på att flyga ur sadeln (och återigen blev bittert påmind om att inte bara hästen är ur form). Vi avslutade med ett par fattningar ur ryggning och nöjde oss sen. Trevligt. Mer så.

Imorgon ska vi finrida och se om lösgjordheten från idag finns kvar och hjälper till!


Comments

Bakben, bakben — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *