WE-skolan v. 33 – Sidepass

Som första övning i Working Equitationskolan har vi valt Sidepass.

Sidepass är en sidvärtsövning som går ut på att hästen går på tvären över en bom, ungefär som en extremt tvär skänkelvikning. Bommen ska hamna mitt under hästens mage, i linje med ryttarens sporre. Tricket är att få hästen att tvära rakt åt sidan och gå från korsade till utsträckta ben:

På träning:

Sidepass tränar hästens lydighet, samt verkar väldigt lösgörande, främst för bogarna (se bilderna ovan). Alla hästar på alla nivåer kan utföra sidepass, om de får rätt förutsättningar och lagoma krav. När man lär in sidepass är det väldigt praktiskt om hästen kan gå skänkelvikning, men det är inget krav. Det som är ett måste är att hästen någolunda förstår sidförande hjälper.

Börja med att lägga en bom vid spåret, en dryg meter från staket/vägg:

Inled med att ställa hästen mitt över bommen. Var noga med att inte hamna för långt fram eller för långt bak. Ha med dig någon första gångerna som kan tala om var bommen befinner sig under hästen. Bommen ska ligga i höjd med ryttarens sporre eller aningen bakom. (försök att stå rakt över bommen, står man på snedden som somliga så hamnar bommen längre bak än nödvändigt, men vill man inte stå still för att bli fotograferad så vill man inte).

Börja därefter att från mitten av bommen flytta hästen utåt sidan. Anledningen till att man börjar invid staketet/väggen är att hästen då får stöd att förstå att den inte ska gå framåt. När hästen har förstått den halva bommen går man vidare och gör samma sak med hela bommen, fortfarande med stöd mot staket/vägg.

När sidepassen vid staketet går som en dans är det dags att rulla ut bommen i det fria. Börja på samma sätt med friliggande bom, gå in på mitten, gör halt och flytta sedan hästen undan skänkeln åt sidan.

De hjälper som är centrala är den sidförande skänkeln, stisen samt ryttarens blick. Handen fungerar understödjande för att bromsa den ovana hästen från att gå framåt. Med hjälp av blicken flyttas också vikten, därför är sidepass en av få övningar inom ridsporten där det är helt okej att glo ner i marken. Genom att titta på bommen läggs ryttarens vikt så att hästen förstår vilken riktning den ska åt, samtidigt som ryttaren ser vart bommen håller hus och kan kontrollera att hästen inte kommer för långt fram eller bak. 

Detsamma gäller precis i slutet av bommen, då väljer ryttaren att titta ner på bommen från andra hållet, och kan på således dels bromsa upp hästen med vikten, och dels se när bommen tar slut och det är okej att gå framåt.

Att tänka på:
– Ha med någon i början som kan titta på er från sidan och kontrollera att bommen är mitt under sporren.
– Sitt rakt över hästen. När hästen går framåt eller bakåt vill ryttaren ofta parera genom att falla fram eller bak med överlivet, vilket generellt sett bara ger precis motsatt effekt.
– Ha med ett dressyrspö första gångerna som hjälp för att komma åt bakdelen på hästen om den inte förstår. Sidepassen innebär en stor omställning för de flesta hästar, det kan vara knepigt att förstå i början.
– Börja försiktigt!! Sidepass är extremt lösgörande och ska brukas med försiktighet på ovana hästar. Ett par-tre gånger per ridpass räcker i början.
– Tänk på att alltid öva lika många gånger undan höger skänkel som undan vänster skänkel.
– Om din häst fattar fort och “ramlar iväg” över bommen, ta pauser. Gör halt mitt över bommen och vänta lite innan ni går vidare, så att hästen lyssnar på ryttarens hjälper och inte ger sig på att lösa uppgift på egen hand.

På tävling:

Sidepassen är ett av de absolut vanligaste hindren på tävling, den är så gott som alltid med i någon form. På tävling höjer man upp bommen på små klossar, så den ligger 5-10 cm över marken. Så om du tänker tävla, öva även på upphöjd bom! Sidepass på tävling kan finnas undan höger, undan vänster, valfritt eller varför inte en av varje, nära varandra eller i olika delar av banan.

Bedömningspunkterna på sidepass är hur väl hästen lyssnar på ryttarens hjälper, att den håller sig rak och inte ramlar iväg. En häst som har lärt sig sidepass gör gärna lite “av sig själv”, vilket kan se både hafsigt och ouppfostrat ut. Lugna, välbalanserade steg åt sidan ska det vara. Tramp på bommen ger avdrag, likaså om man går över bommen i eller ur övningen. I speedmomentet får man tidstillägg för tramp på bommen.

Överkurs:

För att öka svårighetsgraden på sidepass kan man lägga fler bommar efter varann. På tävling görs detta endast i svår klass. Det mest klassiska exemplet är två bommar i 90 graders vinkel, som ett L. Beroende på hurvida man kommer från ena eller andra hållet får man  göra framdelsvändning eller bakdelsvändning i vinkeln, för att behålla bom mitt under magen.

Även här måste man vara noga med att hästen inte går för fort, utan trampar i vinkeln med små fina, avvägda steg. Vill man öka svårigheten ytterligare, kan man lägga till ännu en bom som ett Z och få både framdelsvändning och bakdelsvändning i samma övning.

Det var allt vi hade för den här gången. Om du har några frågor, hör av dig i kommentarsfältet nedan!

Lycka till!


Comments

WE-skolan v. 33 – Sidepass — 7 Comments

 1. Så fantastiskt bra förklarat 🙂
  Jag har länge varit nyfiken på we.
  Vår lilla ponny var en stjärna i denna gren innan vi köpte honom. Kanske dags att damma av kunskaperna hos honom 🙂

 2. Håller med “tidigare talare”… Mycket bra och pedagogiskt – man blir inspirerad att testa om pållen vågar sig över bommarna på detta sättet (när han knappt vågar på det vanliga sättet liksom…)

  Hur går det med hästletandet för din kompis förresten? …och vart var du på Isabergsritten? 😉 Jag såg ingen vit? (eller var jag bara för fokuserad på min egen grå?)

  • Mullehästen skadade sig precis innan Isaberg så vi tog tillbaka anmälan. Dessutom var vi enda anmälda ekipage i den klassen, så fan vet om den gått ändå!

 3. Tack allihop för era fina ord!

  Imorgon kommer nästa övning, med en ännu mindre intresserad Mullehäst.. han längtar bara tills skolan ska visa galoppövningarna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *