Dubbelträning

Idag var det dags att se om Mullehästen och hans matte pallar träning+träning på samma dag (tävling+träning gick ju, som vi alla minns, lite åt fanders). Det gick faktiskt ganska bra!

På grund av en inte helt fantastisk tidsplanering (och en lerrullad odåga, wth!) blev det lite tokigt med tid till framridningen, men det var nog lika bra. I slutändan hade vi ändå matte i sadeln i cirka två timmar och en kvart, med undantag i mitten när vi byggde fram WE-bana.

Dressyrträningen först, således. Johanna, som inte har sett Mullehästen på tre veckor sa häpet “Men.. vad har du gjort MED honom!”. Sen gick hon runt och petade på alla de nya fina musklerna. “Iiih!” sa Mullehästen som inte förstår varför folk helt plötsligt är fascinerade av hans rumpa. “Hihi”, sa matte stolt. Mulle är onekligen lite broileranpassad just nu. Han börjar se ut (och bete sig) som en buffel. Men han är ju snygg, så va tusan.

Vi fick öva mycket på nyanser i tempot, att kunna reglera enbart tempo utan att ändra samling eller form. Det var knivigt, men gick bra. Vi gjorde galoppslutor i halvt igenom där vi sen gick kvar i förvänd galopp för att göra bytet efter ett par hörn. Det blev riktigt lyckat, förutom att Mullehäst anstränger sig så när han går i förvänd att han inte fokuserar på byteshjälperna. Det måste vi öva lite mer på. Vi fortsatte också på passageträningen. Idag fick vi nästan till passage med bakbenen. Framsteg! Frambenen kommer nog av sig själva. Överlag är hela Mullehästen lättare fram och bär sig på ett helt annat sätt än vad han gjorde för bara någon månad sen. Det är en otrolig skillnad på vad vi kan jobba med och inte! Och under all den tid vi har tränat för Johanna så har vi nog inte en enda gång hört ordet “bra!” så många gånger under en och samma lektion. Priceless.

Johanna fick paket också. En inramad bild på sin grå ponny.
Citat:
“Åh, tack! Vilken tur, jag trodde det skulle vara en bok i pedagogik.”

Hum hum.

Därefter var det direkt dags för WE-träning. Vi byggde upp en bana med dubbelslalom, grind, tretunnor, sidepass, lans, kanna, klocka, muggflytt och ett vågplank som matte var övertygad om att Mulle skulle vara livrädd för. Det var han inte. Han visade värdig respekt. Man ska för övrigt inte hoppa i dressyrsadel, det blir dåligt.

Inledningsvis fick vi rida runt med lansen, och för att träna enhandsfattning skulle vi ha den i marken och styra runt, göra framdelsvändningar och bakdelsvändningar under staven, vända och vrida och göra små volter. Vi har smygtränat lite innan, men hjälp så galet svårt det är! Mullehästen var dock väldigt snäll och rar trots att han fick en lans i skallen lite nu och då. Man kan lugnt säga att det finns de som är bättre på det där än vad vi är.  Vi använde fortfarande tyglar.

I övrigt så var det mesta en smula hafsigt idag, vi hade nog inte vunnit någon stiltävling direkt. Men Mullehästen gjorde alla övningar t strula, vi klarade grinden bra (woha), och för första gången kunde vi gå över bron, utan att någon gick före och utan att starta cirkus! Vi har därmed uppnått en av våra målsättningar för året, den första hittills! Mulle var till och med så duktig att han fick vara gammal klok farbror och gå före en ny häst över bron för att visa hur det ska gå till. Då blev matte lite rörd.

Sluligen gjorde vi hel bana, först snyggt (ähum) och därefter fick vi köra en speedomgång. Mulle börjar helt klart gilla speed, man slipper vara civiliserad, man kan bara ösa. Att vi vid det laget hade ridit i två timmar rörde honom inte nämnvärt, han satte plattan i mattan ändå och vi hade nog ben i alla riktningar och rikliga töltinslag här och var. På speeden hade vi dessutom en hjälpsam själ bland åskådarna som tog lite kort på oss!

Bro i galopp:

Dubbelslalom i fullt ös;

Tretunnor, vi misstänker att vinkeln Mullehäst-ridhusunderlag skvallrar lite om tempot i volterna

Yehaa!

Duktig häst. Bäst häst i världen. Faktiskt.

Nu ska matte gå och se över sin begynnande träningsvärk.

Dagens citat:
Johanna: “Det där repet du har i bilen… vad är det?”
Matte: “Det är ett rep.”
Johanna: “Ett rep? Toppen!”


Comments

Dubbelträning — No Comments

  1. WordPress har lagt in radbrytningar lite här och var, som inte finns med i redigeraren. Högst oklart varför. Vi ber om ursäkt för att inlägget kan vara lite besvärligt att läsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *