Hardcore kickass

Idag var matte extremt dressyrmotiverad, och drog igång Mullehästen på ett ridpass av typen tortyrdressyr. Tortyrdressyr är, som namnet kanske skvallrar om, mysdressyrpassens motsats. För att dra igång ett sånt pass måste man som pilot vara magnifikt motiverad, annars kommer man ge upp direkt. Idag tog vi nämligen och gjorde en genomgång av alla våra svagaste sidor och svåraste övningar, för att se om vi utvecklats något och var det fortfarande är tvärstopp.

Mulle hatar när matte är på det här humöret. Hatar. Stupid matte. Det är ju söndag! Men trots det så blev passet riktigt bra. Mulle ylade och gnällde i vissa övningar för de var jobbiga, men matte var ihärdig och överpositiv så Mullehästen kunde inte annat än ryckas med av bara farten. Till slut sprang han med öronen framåt fast det var förvänd galopp! Det är vad vi kallar lyckad ridning, inte bara få igenom massa svårigheter, utan även få odågan helt med på noterna.

Det vi tränade på idag var i huvudsak saker i galopp som vi haft problem med. Vi gjorde värsta råstyrkeövningarna med förvänd galopp först på fyrkanten, sen på volten, och sen på volten med byten mellan förvänd och rättvänd. Det gick över förväntan, Mullehästen blev förbannad ett par gånger, men gav med sig rätt fort och blev aldrig sådär “jagtänkerintegöradethäridagomdetsåkommerenkrokodilochbitermigihäcken”-arg som han kan bli ibland.

Vi varvade galopparbetet med skänkelvikningar i trav, som ju inte gått sådär superbra senaste tiden. Det gjorde det inte idag heller, men med en sporre i revbenen och ett mentalt “du får göra vafan du vill, men INTE älga på framåt” så suckade Mullehästen och fann sig i någotsånär hyfsade skänkelvikningar också.

Vi hade även med en hel del tempoväxlingar i galopp, det tycker vi är sjukt svårt. Vi utmanade lite genom att försöka växla mellan samlad galopp och ökad/mellangalopp utan alltfår långa övergångar, det gick över förväntan även om det inte alltid blev toksnyggt.. vi gjorde lite tremetersvolter i galopp också. Läxan glömde vi bort, men vi testade ett par gånger att göra tre serpentiner i galopp, det gick jättedåligt (vägar, matte, vägar!!). Avslutningsvis gjorde vi en övning från WE-programmen som Johanna gillar att plåga oss med när hon tror att vi börjar känna oss duktiga; utgå från X, gör 20 m volt i mellangalopp, sen direkt en 15 m volt i arbetsgalopp och avsluta med en 10 m volt i samlad galopp. Den övningen går alltid skitdåligt, men om man utgår från det så gick den förhållandevis bra idag. En får va’ nöjd.

Mulle såg ut såhär efteråt:

En aning plågad, men nöjd. När vi gjort alla de svåra trassliga övningarna var han så lösgjord att det var som att rida på en stor, luddig mjukglass.

Efteråt stod vi och kliade bort svettig fällpäls med piggborsten en lång stund. Då är det en nöjd och glad Mullehäst igen!


Comments

Hardcore kickass — No Comments

  1. Vad får du allt ifrån? Jag får skrivkramp när jag läser dina roliga inlägg.
    Tortyrdressyr? Haha!
    Kram, Kryddan

    • Iew, det hade jag aldrig stått ut med, och definitivt inte Mullehästen heller. Vi måste varva med saker vi är bra på. Gör en lista, det hjälper faktiskt, även om det känns väldigt fjortis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *