Råstyrketräning goes hardcore

Igår hade vi nån sorts halvhjärtat dressyrpass med avkoll av kroppsdelar inför dagens träning. Mulles nya hästskötare fick rida fram, vilket gick riktigt bra. Mulle skötte sig nästan bra och skötaren lyckades få honom att galoppera i båda varv (efter lite övertalning). Det är inte alla som lyckas med det.

Bild009

Idag kom Johanna på en extraträning mellan våra vanliga. Mulle och matte kände sig lite blaha innan och var inte riktigt motiverade, så vi fuskade genom att ställa fram ett par WE-övningar. Då blev allt genast mycket roligare!

Vi hade tretunnor och sidepass utlagt. Tretunnorna gick ganska bra, matte fick lite långa tyglar så det blev lite vingligt ibland (det är jäkla mycket svänga!) men när matte kom ihåg att hålla i sig så gick det mycket fint. Vi börjar bli ganska bra på att hitta rätt väg, vi måste bara komma ihåg alla bogarna överallt.

Därefter fick Johanna för sig att vi skulle hardcore-träna. I fredags fick vi ju träna på övergångar mellan skritt och galopp på tiometersvolten. Idag fick vi ha den övningen som utgångspunkt i en fyrastegsövning:

1) Hitta en femton-tjugometersvolt (försök behåll samma volt hela tiden. Det visar sig snart vara det svåraste i hela övningen). Rid övergångar mellan skritt och galopp.

2) Varannan gång du fattar galopp, ta den förvända galoppen. Övningen är nu skritt – galopp – skritt – förvänd galopp – skritt – galopp – skritt – förvänd galopp and so on, fortfarande kvar på volten. (Mulle: “Wtf!!”)

3) Nästa steg i övningen är skritt – förvänd galopp – byte – rättvänd galopp – skritt – förvänd galopp – byte – rättvänd galopp och så vidare. (Mulle: “ääääää!”)

4) Sista steget på övningen är förvänd galopp på volt, byte till rätt galopp, därefter byte tillbaka till den förvända galoppen, byte till rätt och så vidare. Volten är nu bitvis utspridd över större delen av ridbanan, men med spännande undantag där man faktiskt håller sig på ett snävt femtonmetersspår och byter galopp fram och tillbaka. (Mulle: “höger tass, vänster tass, höger tass, vänster tass… oäääää, bakben!”)

Det fantastiska med den här övningen var att Mulle knappt klagade alls. Han blev en smula irriterad när matte gjorde misstag samt flippade ur en gång (första gången vi bytte till förvänd. Mulle: “Are you freakin’ kiddin’ me?!?”). Istället gjorde han små ansträngningsgrymtningar och flåsade som en jagad gnu. Sjukt jobbigt för alla inblandade, men OJ vad lösgjord Mullehästen blev!

Vi avslutade med sidepass i 90 graders vinkel. Det gick sisådär, vid det laget var mattes ben rätt skakis och Mulle var sladdrig och flamsig så det gick lite fort och hafsigt, men blev hyfsat rätt med nåt enstaka feltramp.

När Mulle fick syn på Johanna inför träningen blev han väldigt intresserad
IMG_2232

När vi kom in efter träningen hade Mulles älsklingsfjortis fixat jättenätet fullt med mat. “Hurra!” tyckte Mulle som inte alls förstår varför han plötsligt får dubbelt så mycket mat. Han lär bli varse på söndag.

IMG_2237


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *