Kombinationshäst

I torsdags hade Mullehästen skojigt med sin fjortis som övade gymkhanaupphopp i paddocken. Enligt utsago kom hon upp flera gånger. Utifrån misstanke antar vi att Mullehästen hade roligt.

Igår fick han klä av sig B-ponnykostymen och ta fram sitt seriösa jag, för då var det dags för Johannaträning igen (Nej, helt sant, Mulle har inget vidare seriöst jag, men någon sorts storhästimitation då).
Träningen gick riktigt bra! I andan “hålla Mulleskallen sysselsatt” fick vi återigen en hel bunt övningar att pyssla med. Vårt huvudsakliga fokus för dagen var att göra snygga avsaktningar på böjt spår utan att räta ut halsen, vilket är lite av vår akilleshäl. Det gick lite varierat, men vi är nöjda, vi fick till ett par riktigt fina. Vi fick också träna på att variera tempo och form bättre, för att få en ytterligare nivå på Mulleskalleunderhållningen.

När vi kommit igång fick vi gå in på kvartslinjen (skräll), göra diagonalsluta till mitten på den andra kvartslinjen, ställa om och göra motsatt diagonalsluta tillbaka till den första kvartslinjen. Så långt allt lungt. Görnu detta i galopp. Det innebär diagonalsluta i galopp med hyfsat mycket tvärning, omställning, byte, diagonalsluta med mycket tvärning, uträtning, byte tillbaka och ut på spåret.
Ridhuset är 20×40, det är fan inte mycket plats att röra sig på. “Äääää”, sa Mullehästen och försökte sortera ut alla mullefötterna medan matte krampaktigt knep sig fast med knäna och försökte få till byten på rätt plats och inte tre meter försent. Det blev kanske inte snyggast i stan, men vi fick ihop det utan att drälla in i väggen mer än nödvändigt. Duger gott.

Vi fick även träna på att vända halvt igenom i galopp och fortsätta i förvänd, för att lägga bytet efter ett eller två (eller inget) hörn. Fnys, sa Mullen, men fann sig lydigt och väntade på matte. Tricket är att inte göra någon som helst antydan till halvhalt, för då blir Mulle överförtjust och byter genast.

Matte hade med sig kameran med baktanken att Johanna kunde ta kort när det ser bra ut, men eftersom det störtregnat hela natten så var paddocken ett bottenlöst träsk och vi fick hålla oss i ridhuset. Där är det för mörkt för att fastna på bild, ens om man är vit. Istället bjuder vi på en tre månader gammal bild av Mullehäst i närbild, för det har vi ju aldrig visat förut.

DSC00324

Idag är matte på förvirrad svampjakt i norra Bohuslän och Mulle får leka med sin nya skötare och få röra sig en stund i paddocken.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *