Veterinärbesök

Jo, jag borde ha rapporterat tidigare, men nu föll det sig så att internetuppkopplingen ansåg sig för fin för att fungera, eller något, så den gick i strejk några timmar. När den väl kom igång var jag tvungen att tjuvkolla fjortisens bilddagbok, hon har varit på ridläger, det var massa bilder på hästar jag inte känner. Nu slutade dock bilddagboken att fungera. Jag misstänker irritation i fjortislägret. Nog om det.

Okej, hur optimerar vi då detta?

Mulle har ju som tidigare sagt gått rätt fint på Metacam men varit lite knackig och stel i vissa sammanhang. I torsdags fick han sista dosen medicin (till sin stora sorg, det var ju gott), och enligt expertisen skulle då medicinen vara ute ur kroppen lagom till söndagen.

När matte kommer till stallet söndag morgon står Mulle på fyra vita lyktstolpar. En snabb feberkoll visar att Mulle ligger en knapp grad över normalt (37,8, tidigare i veckan har han legat på 36,8-37,2). Alltså ingen jättefeber, men ändå märkbart. Matte bestämmer sig ändå för att skritta ut och se vad som händer. Ute är Mullen pigg och glad i hågen, blir regelenligt rädd för ett och annat träd samt sin egen skugga (hallå, den rörde ju på sig!!).
Eftersom Mullen verkade pigg och benen verkade ge med sig så begav vi oss ut i paddocken, med insikten att det nog är klokt att röra på sig dagen före veterinärbesöket trots allt.

Det var en dålig idé. Något så överjävligt stappligt har matte aldrig suttit på förut, tre varv i trav kunde vi med, sen gick vi in med en genuin övertygelse om att morgondagen skulle bli fruktansvärd, utdömning allra minst, antagligen nödslakt.

DSC00493

Så idag var det då äntligen dags för veterinärbesöket. Efter ungefär arton minuters sammanhängande sömn under natten var matte mer död än levande, och var även övertygad om att detsamma skulle gälla hästen innan dagen var slut. Kom till stallet vid elvatiden och finner vad i hagen? Jo, en Mullehäst med sårskador på hasorna, blod över hela bakbenen, troligen efter nån sorts spark. Helvete, någon? fick tvätta och lappa ihop bäst vi kunde inför avresa så han inte skulle få skit i såren i transporten. Hade någon sorts morbid tanke om att vi ändå skulle till rätt ställe och så vidare.

DSC00492

Tvättade även svansen, av bara farten. Det behövdes.

Vi kom till veterinären i god tid efter att Mullehästen snällt klivit på åklådan hemma. Väntetiden använde Mullehästen åt att bokstavligen sova i vänteboxen med huvudet ut i stallgången. Jag misstänker att han börjar bli en liiiten aning hemtam på kliniken.

Hos veterinären fick vi gå och springa i olika hastigheter. Därefter skulle veterinären försöka hitta hjärtat, men det var stört omöjligt, visade det sig. Mulles tarmljud är för höga. Hrrm… Efter en stunds bökande hörde hon hjärtat bakom tarmarna. Var då för väl det. Mulle har tydligen ovanligt låg vilopuls, och ännu konstigare att ha den låga vilopulsen på en rörig klinik. Men han hade väl annat att fundera över just då.

Sedan fick vi göra ridprov. Mulle skötte sig över förväntan, blev bara rädd för en traktor, en travare samt hittade krokodiler på verandan. I övrigt skötte han sig strålande, trots en knasig unghäst som stod på bakbenen tjugofem meter bort.
Summa summarum så visade Mulle ingenting på ovanstående övningar. Veterinären tyckte helt sonika att det var onödigt att börja böja och bända i honom när han såg så pigg och fräsch ut, istället ska vi ge honom en period och hoppas att han piggar på sig när han får komma igång med riktig motion. Svullnaden och febern trodde hon kunde vara ett virus eller något olämpligt han ätit, därför fick han ordination att skritta ett par dagar för att få eventuellt krafs ur kroppen, och sedan sätta igång enligt plan. Såren på hasorna ska vi hålla ett extra öga på, men det var bara ytligt.

Vad säger man? Antiklimax?
Vi är glada att Mulle slipper dö, det hade faktiskt varit uselt på alla vis. Så vi får hålla tummarna att motionsordinationen är den rätta! Mulle verkar iallafall nöjd med det hela!

(flashbild för att visa att han faktiskt KAN vara ren i svansen)
DSC00496


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *