Har Mulle fång?

Vi undrar. Fång kan vara så mystiskt och diffust, ibland är det svårt at avgöra. Låtom oss göra en lista på symptom och se vad Mulle har. De vanligaste fångsymptomen:

1. Stå och avlasta med hovarna under sig. Detta gör Mulle inte. Han står normalt.
2. Fettdepå på nacke och rumpa. Detta har Mulle inte, han är bara ofantligt tjock om magen.
3. Puls i fötterna. Det har Mulle. Inte tydligt alls (matte kände inte, hovis kände när han tryckte ordentligt).Men ändå.
4. Gallor. Mulle har gallor. Det har han å andra sidan alltid. Men nu är de hårda och fler, och även över hovled, inte bara kota.
5. Dricker och kissar mer än vanligt. Detta gör Mulle definitivt inte. Han dricker inte ens upp en hink  per dag. Visserligen får han vatten i maten, men han dricker definitivt inga mängder.
6. Hälta. Nej. Mulle är inte halt. Mulle är obekväm på ojämnt underlag.

Mulle har alltså 2/6 symptom. Med andra ord kommer han med 33% säkerhet att ha fång. Vad gillar ni mina statistiska säkerställanden?

Nåväl, vi får se på måndag. Bara att hålla i sig.

Efter konferering med veterinär har Mulle boxvila till på måndag. Mulle gillar inte boxvila. Mulle börjar snarare tjuta så fort någon närmar sig, kör metoder för att klättra ur boxen, bockar runt efter bästa förmåga och så vidare. Har han inte brutit nacken av sig på måndag är det ett mirakel.
Istället för hö får han halm (och fåtal kilo hö). Halmen äts faktiskt upp, konstigt nog, var fullt övertygad om att den skulle ratas som kissmaterial och spridas ut i boxen. Mulle får också en speciellt framtagen betfor för fånghästar (Kwik Beet från Dodson&Horrell). Detta är betfor som är rensad från så mycket socker som möjligt och komprimerad så att en dl flingor behöver 6 dl vatten. Dessutom sväller det på 10 min. Genialiskt. Eftersom det är så drygt blir det dessutom billigare än att köpa vanlig betfor. Mirakulöst när det går år det hållet, tycker jag nog. Men det ser ut som masonit, och svällt ser det ut som uppblött masonit. Men Mulle gillar det, så vi säger inget.

Matte har investerat i ett måttband för att mäta vikt. Enligt det väger Mulle 518 kg. Det skulle innebära att han gått ner 82 kg i vikt på fyra veckor. Köper inte riiiiktigt det, även om han smalnat av. Men nu har vi iaf något att hålla koll med. Får väga honom på kliniken på måndag och se hur mycket det diffar från verkligheten. Enligt bandets tabell väger Mulle dessutom 200 kg för mycket, bör väga 313. Som en medelstor shettis. Jag tror inte bandet har riktig koll på läget.

Igår stod vi och glodde i ridhuset i en halvtimme. Mulle käkade manegebotten och ville rulla sig, men hittade ingen tillräckligt bra plats. Vi ska försöka igen imorgon. Stå still är urbota tråkigt, om ni undrade. Men kanske roligare i ridhuset än i lägenheten. Idag fick han leka inne i lägenheten med sin fjortis, det var antagligen mer uppskattat, hon hade godis med sig (sockerfritt).

Halm ätbart!
DSC00390


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *