And the bad continues…

Om man har en dålig vecka ska man inte åka på Clear Round. Det konstaterade vi i förmiddags när det mesta verkade gå på tok.

Dagen inleddes med att mullehästen fick ett akutbad, efter att ha gjort ett träsk av sin lägenhet (han som är så renlig!) så han var mer skäck än skimmel. Han var inte ett dugg nöjd, med med lunchhö framför nosen glömde han sin nya hobby att backa och paja grimmor, tack och lov.

Väl på tävlingsplatsen insåg matte redan när vi gick banan att det här kommer bli… hm. Underlaget på banan var mer eller mindre kvicksand, och under denna kvicksand var det grymt halt. Blött att gå i!
Att ta med på tävlingar; Extra strumpor.

Vi lastade av Mullehästen som på vägen lyckades fastna i tygeln och dra sönder den. Jag tar på mig det helt och hållet, jag är grymt ovan att lasta av i träns, vi får bli duktigare på det. En sekunds oförsiktighet och vi hade inga tyglar.
Att ta med på tävling II: Extra träns.

 Medan Åsa sprang runt på anläggningen och försökte ragga tyglar (tack, du underbara snälla person vars tyglar vi fick låna!) så roade sig Mulle med att meja ner de medföljande fjortisarna medan matte försökte sadla. Mulle behöver öva på att stå still på främmande ställen. Åsa hittade ett par svarta tyglar som vi kunde låna, det såg lite galet ut ihop med Mulles ljusbruna hoppkläder, men alternativet att hoppa utan tyglar kändes inte helt aktuellt. Matte klättrade upp på Mullen som lekte galoppör med fjortisen i grimskaftet halvt släpandes efter och vi insåg att spöet stod kvar hemma i sadelskåpet. Nåväl, vi använder inte spöet i hoppningen egentligen, det är mest med som dekoration.

På framridningen var Mulle sjukt peppad och tyckte det var kanonroligt att vara på Clear round. Tack och lov var framhoppningen utomhus. Vi var redo!

Framhoppning [bild: Ava F]
IMG_1274

Efter århundradets längsta framhoppning (många efteranmälda = klasserna tog sjukt mycket längre tid än vi räknat med) så var det dags för Mulle och Matte att göra entré på banan som första ekipage på 70 cm.

Redan när Mulle satte första hoven på banan blev han gråtfärdig och ville åka hem. Underlaget var halv katastrof och även om det inte var så halt som det först verkat som så tyckte Mulle INTE att han skulle hoppa. Alls. I första vändan hade vi två vägringar och fyra rivningar (där rivningarna var vägringar som Mulle ångrade i sista sekund och hoppade genom hindret istället). Oklart varför vi fortsatte, men jag misstänker att vi båda drabbades av någon typ av jävlar anamma där på slutet.

Andra rundan gick betydligt bättre. När Mulle hade testat att underlaget höll var han helt klart mer inne på att hoppa över hindren. Inte i full Mullestyrka, men ändå i god fart så hoppade vi de sju första hindren utan problem, men med två språng kvar inser Mulle att efter det åttonde hindret är det LÄSKIGT, varpå han tvärnitar i sista sekund och bryter ut istället. Matte hänger extremt löst, men slipper lyckligtvis närkontakt med kvicksanden. Vi försöker igen och trasslar oss över, men får samma effekt igen på nionde och sista hindret. Stor vattenpöl bakom hindret, där tänker jag INTE landa, sa Mullehästen. Solen skiner dessutom i vattnet och vi blev båda lite bländade. På andra försöket kom vi över och var i mål.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att vi nog inte hade kunnat göra så mycket bättre än vi gjorde. Mullehästen är trots allt fortfarande nybörjare, och han bättrade sig kanonmycket när han väl fått prova en gång. Jag tror aldrig han har hoppat på så blött underlag innan, paddocken hemma är ganska torr. Vi ser dagen som en nyttig erfarenhet och laddar om batterierna. Nu ska vi försöka hitta en ny Clear round att åka på innan sommarbetet, så vi inte avslutar säsongen med lerhalka! Någon som har något tips?

Att öva på till nästa gång:
* Ta med extra. Av allt.
* Hoppa i närheten av vattenpölar utan att få spader.
* Ta med extra även av det man inte tror innefattas i “allt”
* Inte hoppa 130 över småhinder.

IMG_1276

IMG_1287

IMG_1291

[bilder: Ava F]
Visst är den grym, sista bilden?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *